Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Människor står i kö till passkontrollen på flygplatsen i Barcelona. Arkivbild.

Svensk gripen på turkisk uppmaning

Den svenske författaren Hamza Yalcin har gripits under sin semester i Barcelona. Han misstänks av turkiska myndigheter för att ha organiserat terrorhandlingar, uppger hans sambo för TT.

Svensken, som är 59 år, greps i torsdags i en passkontroll när han skulle lämna Barcelona och åka vidare till London. Mannen ska ha efterlysts via Interpol av Turkiet, berättar hans sambo, som har pratat med honom, för TT.

- Spanska domstolar har berättat för honom att Turkiet anklagar honom för att ha organiserat terrorhandlingar på tidningen Odak Dergisi i Turkiet under 2010, säger hon.

Enligt sambon hänvisar turkiska myndigheter till ett inspelat internetsamtal som bevismaterial.

Bekräftas av svenska UD

UD bekräftar för TT att en svensk har frihetsberövats i Spanien, men man vill inte gå in på några detaljer.

- En svensk man i 60-årsåldern som är hemmahörande i Götaland har frihetsberövats i Spanien. Vår ambassad kommer nu att följer det här ärendet, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.

TT: Varför har han frihetsberövats?

- Det är bara den här informationen jag kan ge dig. Vi kommenterar inte närmare varför, säger han.

Oro för att han utlämnas

Hamza Yalcin ska ha dubbla medborgarskap i både Turkiet och Sverige. Han har arbetat som pedagog och redaktör på en regimkritisk turkisk tidning och har även varit engagerat i Författarförbundet och Amnesty.

Hans sambo och vänner är nu oroliga för att han kommer att utlämnas till Turkiet.

"Vi uppmanar Sveriges regering att agera mot Turkiets rättsövergrepp. Det är av yttersta vikt att svenska myndigheter skyndsamt agerar för att Hamza Yalcin rättsskydd säkras", skriver en nybildad stödgrupp för svensken i ett mejl.