Zaida Catalán. Arkivbild.
Zaida Catalán. Arkivbild.

Svensk åklagare vill informeras om Catalán

En milisledare och en polisman har gripits för morden i Kongo-Kinshasa i mars i fjol på svenska Zaida Catalán, amerikanen Michael Sharp och tolken Betu Shintela. Den svenska åklagaren vill få all den information hon redan begärt från myndigheterna i Kongo-Kinshasa.

ANNONS
|

- Det är ju information om alla förhör, med alla förhörda, och om all teknisk bevisning, säger kammaråklagare Sara Nilsson, som ansvarar för den svenska utredningen, till TT.

Gripandena av de båda männen skedde i lördags, enligt Manix Kabuanga, biträdande guvernör i Kasaiprovinsen. Det är den andra och tredje mannen som grips för morden. I december bekräftade kongolesiska myndigheter att de gripit en man som då pekades ut som en av hjärnorna bakom morden.

ANNONS

Catalán och Sharp var experter för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och utreda misstänkta massakrer.

Nu uppger myndigheterna för nyhetsbyrån AFP att de två senast misstänkta greps i lördags i orten Bukundo, där svenskan och amerikanen hittades mördade. Milisledaren ska ha tvingat de FN-anställda till platsen där morden utfördes.

Vill veta mer

Myndigheterna har lagt skulden för morden på lokala rebeller som kallas Kamwina Nsapu, men också regeringsstyrkor misstänks för att ha utfört svåra övergrepp i området.

En hög officer kallar de två senaste gripandena för ett "betydande framsteg" i utredningen.

Svenska myndigheter har redan tidigare kritiserat att de inte får information om morden från Kongo-Kinshasa.

Sara Nilsson pekar på att hon i april i fjol skickade en begäran om rättshjälp till Kongo-Kinshasa, men att hon bara fått en mycket begränsad del av materialet.

- Jag önskar ju att jag ska få materialet i sin helhet.

Svårt att bedöma

Nilsson säger att hon hört rykten om nya gripanden men att hon har mycket svårt att bedöma vilken bäring de har på utredningen.

ANNONS

- Jag vet ju inte hur deras utredning ser ut.

När nu de nya gripandena skett kan Nilsson komplettera sin rättshjälpsbegäran från april i fjol med nya påminnelser.

- Jag får ta ställning till vad jag ska göra, säger hon.

TT

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo-Kinshasa

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.

FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

ANNONS