Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Arkivbild.

Svaga siffror för L i ny mätning

Två väljarbarometrar presenterades på fredagen och i den ena landar Liberalerna under riksdagsspärren, medan partiet i den andra står helt still.

ANNONS
|

Liberalerna får endast 3,7 procent i SVT/Novus väljarbarometer för november – det lägsta resultatet sedan Novus började mäta 2006, rapporterar SVT Nyheter.

Att Liberalerna ligger under riksdagsspärren på 4 procent är unikt, det har aldrig tidigare hänt i Novus väljarbarometer.

I väljarbarometern från Sifo, som presenteras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, står dock partiet still och landar på 4,9 procent, samma som mätningen i oktober, skriver Svenska Dagbladet.

"Fara å färde för L och MP"

Miljöpartiet får 4,1 procent i Sifo och 4,3 procent i Novus.

- MP och Liberalerna borde vara mest oroliga vid ett extraval. Väljarna kan tänkas försöka "hjälpa" partierna att få till en regeringsbildning. Då kanske man lägger sin röst på ett av de tre största partierna. Det kan absolut vara fara å färde för L och MP, säger statsvetaren Jenny Madestam till SvD.

ANNONS

I Novusmätningen tappar Alliansen som helhet mot de rödgröna, som har ett försprång på 4,3 procentenheter. Samtidigt får Sverigedemokraterna 19,2 procent och även i Sifomätningen noterar SD ett högt stöd, 19,3 procent – vilket båda är säkerställda ökningar sedan valet.

M:s minskning statiskt säker

Jämfört med föregående månad ligger alla förändringar i Novusmätningen inom den statistiska felmarginalen, men jämfört med valet är nedgången för L och Alliansen samt uppgången för SD statistiskt säkerställd. Hos Sifo är Moderaternas minskning till 18,1 sedan valet också säkerställd.

Novus väljarbarometer bygger på 5050 intervjuer mellan 15 oktober och 11 november. De svarande har fått frågan hur de skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Sifos mätning bygger på 9324 intervjuer genomförda den 5–15 november 2018.

TT

ANNONS