Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns inga nya fall av den neurologiska formen av hästviruset EHV-1 sedan två stall i Stockholms och Uppsala län isolerats. Arkivbild.

SVA: Inga nya utbrott av allvarligt hästvirus

Inga nya utbrott av den allvarliga varianten av det smittsamma hästviruset EHV-1, som drabbat två häststallar i Stockholms och Uppsala län, har konstaterats enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA).

De två stallarna har varit isolerade sedan smittan konstaterades i slutet av januari. Ett misstänkt fall i Skåne visade sig inte röra sig om den neurologiska varianten av viruset som kan orsaka förlamning hos häst, ibland med dödlig utgång.

- Situationen är under kontroll. Det är många hästägare som känner sig oroliga men det finns inga tecken på någon smittspridning från de två stallen som rapporterats i januari, säger statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA.

Skyddsåtgärder

- Många har vidtagit skyddsåtgärder för säkerhets skull; de håller sig hemma mer än vanligt, tar ut veterinär om de har en häst som ser sjuk ut, och det har varit ett ökat antal provtagningar, säger hon.

SVA rekommenderar hästägare att vara normalt försiktiga – att inte låta hästen få närkontakt med andra hästar när man är ute och tränar, att ställa nyinköpta hästar avskilt och att vara noga med handhygienen.

Avlivat hästar

Sjukdomen ekvint herpesvirus (EHV-1) ger bland annat feber och luftvägssymptom, och kan framkalla missfall hos dräktiga ston. Den neurologiska varianten, som drabbat en ridskola i Österåker samt ett stall i Östhammar, är relativt ovanlig i Sverige.

- Vi håller uppsikt över den för det är väldigt allvarligt när det inträffar. Det är viktigt att isolera hästarna snabbt, vilket man tycks ha gjort här, säger Gittan Gröndahl.

På ridklubben i Österåker som drabbats hårt har tre hästar avlivats till följd av sjukdomen, och flera hästar på anläggningen är sjuka.

Den form av viruset EHV-1 som framkallar missfall och ibland kallas virusabort, samt den neurologiska, är anmälningspliktiga sjukdomar. Viruset smittar inte andra djur eller människor.