Kan bli läge att leta fram paraplyet till helgen om prognoserna slår in. Arkivbild.
Kan bli läge att leta fram paraplyet till helgen om prognoserna slår in. Arkivbild.

Svår prognos tyder på utbrett regn

Regn, moln och beskedliga temperaturer väntas i helgen när ett nytt lågtryck drar in över Sverige. Men hur mycket regn som kommer falla är svårt att tyda och kan bero på säsongen, enligt SMHI.

ANNONS
|

- Vi har ganska stora osäkerheter i det här området om hur stora mängder det blir och hur banorna kommer att se ut. De senaste körningarna har visat lite olika lösningar, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Regnet ser ut att dra in över södra Sverige på torsdag eftermiddag och därefter vandra norrut. På fredag och lördag väntas störst mängder falla på östkusten, framförallt i Götaland och Svealand.

ANNONS

Regnområdet beskrivs som relativt stort.

- Det ser ut att täcka stora delar av Götaland, säger Marie Staerk.

Temperaturerna kommer att ligga på "blygsamma" 15-20 grader. Lågtrycket håller i sig fram till söndag, men hur många millimeter som väntas är svårt att sia om, enligt SMHI.

- När lågtryck kommer söderifrån kan det vara svårt att fånga exakta mängder. Nu har vi betydligt mindre regn i prognoserna för helgen än vad vi hade först.

Just under sommaren kan det vara svårt att avgöra regnets framfart. Och att avgöra något som åska kan vara ännu mer vanskligt.

- Ofta under sommaren får man de här lokala skurarna. Nu är det här kopplat till ett lågtryck från söder, vilket också kan vara svårt. Och på sommartid får man stackmoln som kan ge skurar och de kan vara svåra att prognostisera, säger Marie Staerk.

ANNONS
TT

ANNONS