Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor som bor på landsbygden ökar i vikt i högre takt än de som bor i städerna. Arkivbild.

Studie: Snabbare viktökning på landsbygden

Vi blir allt fetare. Men föreställningen om att stadsbor riskerar att bli överviktiga i högre utsträckning än de som bor på landsbygden ifrågasätts av en ny studie.

Globala siffror visar att människor i städerna lägger på sig mindre övervikt än människor som bor utanför städerna, 38 procent mindre bland kvinnor och 24 procent mindre bland män.

- Resultaten av den här massiva globala studien kullkastar vanliga uppfattningar om att fler människor i städerna är den främsta orsaken till den globala ökningen av fetma, säger Majid Ezzati vid Imperial College i London som varit med och lett arbetet kring studien.

Studien, som har publicerats i tidsskriften Nature, har analyserat längd och vikt från cirka 112 miljoner vuxna i 200 länder och territorier. Kroppsmasseindexet (BMI) har mellan 1985 och 2017 ökat med 2,1 för kvinnor och män på landsbygden. I städerna är ökningen inte lika stor, 1,3 respektive 1,6.

För 30 år sedan hade stadsborna i majoriteten av länderna som ingår i studien högre BMI än de som bor på landsbygden. I dag har den skillnaden minskat kraftigt och i flera länder har landsbygden gått om städerna.

Enligt forskarna är bättre tillgång till hälsosam mat och fler träningsanläggningar några av anledningarna till att viktökningen i städerna inte är lika stor.