13 studenter som ska ha fuskat sig till utbildningsplatser vid Lunds universitet går kvar. Arkivbild.
13 studenter som ska ha fuskat sig till utbildningsplatser vid Lunds universitet går kvar. Arkivbild.

Studenter går kvar trots provfusk

Minst 13 studenter som ska ha fuskat sig in på Lunds universitet går fortfarande kvar, visar en granskning av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

ANNONS
|

De 13 studenterna har enligt granskningen fått olaglig hjälp av företaget HP-hjälpen för att få höga resultat på högskoleprovet som de sedan använt för att komma in på olika utbildningar på Lunds universitet. I dag studerar bland annat två av studenterna på läkarprogrammet vid Lunds universitet, två går psykologprogrammet och sex går juristprogrammet, enligt Sydsvenskan.

- Det är förfärligt, både för antagningssystemet och för universitetets trovärdighet, säger Joakim Hall, antagningschef på Lunds universitet till Sydsvenskan.

ANNONS

Av de 13 studenterna vid Lunds universitet har fyra dömts för fusket och tre har utretts och fått sina provresultat återkallade på grund av fusk. Nu påbörjas processen med att avgöra om studenterna får studera vidare eller tvingas sluta på sina utbildningar.

Personerna bakom HP-hjälpen dömdes i förra veckan. Förutom ligans ledare och medhjälpare dömdes ytterligare 23 personer som har köpt tjänster av HP-hjälpen, men enligt åklagaren finns flera hundra studenter som kan ha fuskat sig till utbildningsplatser på svenska högskolor och universitet.

TT

ANNONS