Studentkåren vid Chalmers i Göteborg har anmält en reklamkampanj, som uppmanar studenter att dejta rika äldre män, till Reklamombudsmannen. Arkivbild.
Studentkåren vid Chalmers i Göteborg har anmält en reklamkampanj, som uppmanar studenter att dejta rika äldre män, till Reklamombudsmannen. Arkivbild.

Studenter anmäler dejtingkampanj

ANNONS
|

Studentkåren vid Chalmers i Göteborg har anmält en reklamkampanj, som uppmanar studenter att dejta rika äldre män, till Reklamombudsmannen (RO), rapporterar P4 Göteborg.

På stora reklamskyltar uppställda vid universitetet visades en kvinnas överkropp, iklädd endast en bh med nedhasat axelband, och budskapet att man slipper ta studielån om man dejtar en rik äldre man.

- Det var starka reaktioner från studenter som inte tyckte att det här hörde hemma på Chalmers, att det här riktar sig till studenter på ett felaktigt sätt och är sexistiskt, säger kårordförande Karl Toller till P4.

ANNONS

Reklamombudsmannen har hittills mottagit tolv anmälningar mot kampanjen. Flera personer som velat anmäla kampanjen för koppleri har hänvisats vidare till polisen.

- Vi har valt att avvisa vissa anmälningar och hänvisa anmälarna att anmäla till polisen i stället, säger RO:s jurist Gunilla Welander.

TT

Fakta: Reklamombudsmannen

Stiftelsen Reklamombudsmannen är näringslivets självreglering som ska verka för en hög etisk nivå i all reklam som riktar sig till den svenska marknaden.

Det sker genom prövning av om reklamen följer Internationella handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation samt genom information, utbildning och vägledning.

Om en reklampublicering fälls av RO läggs beslut och motivering upp på stiftelsens hemsida. RO är inte en förening, myndighet eller domstol och kan därför inte utdöma sanktioner i form av avgifter, skadestånd eller böter.

Källa: Reklamombudsmannen

ANNONS