Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bygget av Kirunas nya stadshus och det gamla klocktornet i november 2017. I dag invigs det. Arkivbild.

Strikt gästlista när kungen inviger stadshus

Flera hus, landmärken och träd har redan bytt plats. Flytten av Kiruna pågår för fullt – och i dag invigs kommunens nya stadshus. Kungen kommer, och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Men allmänheten får inte vara med.

- Det stämmer, allmänheten kan inte komma under invigningen på torsdag. På lördag har vi öppet hus så då kan vi ta in ganska många men på torsdag har vi särskilt inbjudna gäster. Det rör sig om ett hundratal personer, säger Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna, till SVT Nyheter Norrbotten.

Stadshuset är till skillnad från en del kulturbyggnader i "nya" Kiruna nybyggt. Men det 26 meter höga och 30 ton tunga klocktornet har hängt med från det gamla stadshuset.

Kiruna flyttar för att LKAB ska kunna fortsätta med sin gruvbrytning. Inom området som direkt berörs fanns cirka 3 000 bostäder, 750 hotellbäddar, hela stadskärnans kommersiella centrum, stadshus, flera skolor, sjukhus, bibliotek, kyrka och badhus, och cirka 1 000 arbetsplatser.

6 000 personer måste flytta, en tredjedel av stadens befolkning.

Stadsomvandlingen sker successivt och ska vara genomförd 2035 – 31 år efter det att LKAB officiellt meddelade att delar av Kiruna måste flyttas om gruvbrytningen skulle kunna fortsätta.