Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Stridsbåt 90 körde in i en kaj i Stockholm skärgård. Arkivbild.

Stridsbåt körde in i kaj – sju skadade

Sju skadades när en stridsbåt körde in i en kaj i Stockholms skärgård med hög hastighet. Två personer med befarade skallskador har förts till sjukhus med ambulanshelikopter.

Olyckan med en Stridsbåt 90H skedde under en landstigningsövning under tisdagsförmiddagen, uppger Försvarsmakten för TT. Ingen ska ha fått livshotande skador.

- Två personer befaras ha skallskador och ytterligare fem personer har fått lindrigare skador, säger Jonas Olsson, kommunikationschef på Amfibieregementet.

De två personerna med befarade skallskador fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, medan de andra skadade åkte med kustbevakningen till land för att därifrån få ambulanstransport till sjukhus.

En kvar på sjukhus

Försvarsmakten bekräftar att en av de skadade kommer att hållas kvar för observation, medan de andra kommer att återföras till sina förband.

Totalt ska 18 personer ha varit ombord på stridsbåten varav fyra tillhörde besättningen. De andra 14 var värnpliktiga under grundutbildning. Sex av de skadade var värnpliktiga och en var anställd av Försvarsmakten.

- Någonting måste ha gått fel då de inte lyckats stanna. Och med tanke på skadorna måste det ha skett i hög hastighet, säger Olsson.

Det fanns aldrig någon risk att båten skulle sjunka.

- Trots det allvarliga läget kunde båten efter kollisionen ta sig i land och köra upp på stranden, säger Olsson.

Anmäls till polisen

En anmälan om vårdslöshet i sjötrafik kommer att upprättas och utredas av sjöpolisen.

- Som det ser ut kan det vara ett brott som begåtts, i så fall handlar det om vårdslöshet i sjötrafik, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid polisen.

Försvarsmakten har tillsatt en internutredning för att ta reda på orsakerna till olyckan.

- Just nu genomför vi samtal med de soldater som varit med i olyckan, säger Jonas Olsson.

Det är oklart hur omfattande skadorna är på båten. Enligt Försvarets materielverk kostar en Stridsbåt 90 i dagens penningvärde mellan 18 och 20 miljoner, beroende på hur de är utrustade.