Socialminister Annika Strandhäll (S) under Interpellationsdebatten om unga vuxna med psykisk ohälsa.
Socialminister Annika Strandhäll (S) under Interpellationsdebatten om unga vuxna med psykisk ohälsa.

Strandhäll satsade på 21 i riksdagen

Social- och idrottsminister Annika Strandhäll (S) kom blågul till riksdagens interpellationsdebatter om läkemedel, akutsjukvård och Systembolaget. Under kavajen hade hon en Sverigetröja med nummer 21 på, Jimmy Durmaz nummer.

ANNONS
|

- Vi spelar match i dag och jag är idrottsminister. För mig är väl det här det finaste man kan ha på sig i dag, säger Strandhäll till TT efter två timmar i talarstolen där hon efter ett tag tog av sig kavajen eftersom det blev lite svettigt.

I riksdagens kammare råder en förhållandevis strikt klädkod, men tjänstgörande talman, andre vice talman Björn Söder (SD) verkade inte ha något att invända.

ANNONS

Efter matchen mot Tyskland i VM, som Sverige förlorade, utsattes Jimmy Durmaz för både rasistiska påhopp och hat. Hatet ledde också till en reaktion med stöd för Durmaz, under bland annat #backadurmaz. Därför var valet av tröjnummer enkelt, enligt ministern.

- Det gjorde jag med utgångspunkt från det som skedde kring Durmaz, som var helt oacceptabelt. Och veckan före besökte jag gänget som jobbar med Locker room talk och Durmaz har ju varit en stark pådrivare i tillblivandet. Han är mycket engagerad i det som handlar om en juste ton och juste dialog i omklädningsrummen och inom fotbollen. Han är en förebild och tar stort ansvar för det, säger Strandhäll.

- Dessutom tyckte jag att det var viktigt och häftigt att både han och det svenska landslaget tog sig tid att göra den markering de gjorde.

ANNONS

Ministern vågar sig inte riktigt på att tippa matchen.

- Vi hoppas ju på mexit. Jag tror att de (blågula) kommer att vara väldigt taggade i dag.

TT

ANNONS