Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg central vid 16-tiden på torsdagen.

Stort stopp i tågtrafiken från Göteborg

Ett större elfel drabbade Göteborgs central på torsdagen, och det är just nu stora förseningar i tågtrafiken. I nuläget finns ingen prognos för när det kan rulla igen. Felet drabbar även spårvagnstrafiken.

Vid 15.30 på torsdagen var det bara spår 1-7 som kunde trafikeras från Göteborgs central. Tåg till Stockholm kan med andra ord rulla, men övriga – mot Malmö, Borås, Strömstad och Karlstad – stod still.

Enligt Västtrafik berodde störningarna i tågtrafiken på en nedriven kontaktledning utanför Göteborg Central.

– Jag har pendlat i fem år och det här är det värsta jag varit med om, säger en resenär som är på väg till Trollhättan vid 16-tiden.

– Det börjar fyllas på folk, och vi får ingen information, det finns inga informatörer. Personal och resenärer står här och ingen vet något. Det kunde inte kommit mer olämpligt, mängder av resenärer ska åka iväg och fira midsommar nu.

"Jag skulle åka klockan 15:50 men det var så mycket trafik så jag missade det. Nu har jag betalat för en ny biljett men vi får ingen information om huruvida det kommer gå eller inte", säger Sofia Roussakis och håller sin son hårt i famnen medan hennes mamma försöker reda i saken.

Inte bara tågen påverkades utan även spårvagnstrafiken. 

– För linje 7 och 11 är det strömlöst mellan Allhelgonakyrkan till Komettorget. För linje 4, 8 och 9 är det stopp mellan Gamlestadstorget och Angered. Det finns ingen prognos, säger Elin vid Västtrafiks Störningsinformation.

"Jag skulle till Stockholm med MTR men jag får inga besked nu. SJ vill inte informera om MTR:s tåg så jag vet inte hur jag ska göra", säger Eva Brag (i vitt) till GP innan hon fortsätter sin jakt på information.

José Augusto, som arbetar vid SJ säger till GP att det var problem i förmiddags med elfel.

– Och nu är det strömlöst både här och utanför, säger han.

Sasha Shalchi och Farnaz Salchi är några av de som väntar vid centralstationen. De ska till Stockholm och enligt tavlan är tåget försenat.

– Det känns inte så bra att eventuellt missa midsommar. Det är inte första gången heller, det händer ganska ofta, säger de till GP.

Vid 16.50 kan Västtrafik meddela att strömmen är tillbaka på sträckorna i spårvagnstrafiken. Nu rullar vagnarna igen men med kraftiga förseningar.

Vid 17.20 kan Trafikverket meddela att tågen börjat rulla så smått.

– Det är bara tågen mot Borås och Kungälv som ännu inte kommit igång, men det gör de när som helst. Nu är bara tre spår avstängda, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

– Men man bör räkna med förseningar under hela kvällen.

Först strax efter klockan 21 meddelade Trafikverket att felet var avhjälpt och trafikstoppet upphävt. Precis som GP tidigare skrivit handlade det om ett kontaktledningsfel och från klockan 21 beräknas tågtrafiken från Göteborgs central gå som vanligt igen.