Att lövsångarens flyttbeteende endast styrs av två genetiska regioner är något som förvånar forskarna.
Att lövsångarens flyttbeteende endast styrs av två genetiska regioner är något som förvånar forskarna. Bild: Hasse Holmberg/TT

Stort steg mot att förstå flyttfåglars beteende

Varje höst flyttar flera hundra miljoner flyttfåglar från Sverige för att sedan komma tillbaka till sommaren. Nu kan ny forskning visa på vad det är som gör att olika fåglar flyttar till olika platser.

ANNONS

Att flyttfåglar flyttar till varmare länder varje år är ett medfött beteende. Det är känt sedan tidigare.

Men i en ny studie från Lunds universitet har forskare undersökt flyttriktningen hos lövsångare och kommit fram till varför vissa fåglar flyttar över Iberiska halvön till västra Afrika och varför en del fåglar flyttar över Balkan till östra och södra Afrika.

– Det är många som vill förstå genetiken bakom flyttfåglars beteende. Tidigare har vi vetat att det är en instinkt hos fåglarna för de flyttar mot en väldigt specifik plats men varför flyttar fåglarna till olika ställen. Nu vet vi vilka regioner i arvsmassan som styr det beteendet, säger Staffan Bensch, biologiforskare vid Lunds universitet.

ANNONS

Regioner i arvsmassan

Det som forskare vid Lunds universitet nu har kommit fram till är att lövsångarens flyttbeteende styrs av två regioner i arvsmassan.

Gener som tillhör den sydliga underarten leder fågeln mot västra Afrika medan gener som tillhör den nordliga underarten i stället leder lövsångaren mot östra och södra Afrika.

– Det som gör mig förvånad är att det bara är två platser i arvsmassan som styr lövsångarens flyttbeteende. Det är väldigt ny information för oss, säger Staffan Bensch.

Ett komplext beteende

Den variation i flyttningsmönstret som finns hos bland annat lövsångare är ett komplext beteende. Därför har forskarna förvånats av att det bara är två regioner i arvsmassan som styr det flyttbeteendet.

– Visst är det häftigt att en liten fågel på tio gram som aldrig har flyttat förut ändå vet exakt hur den ska flyga, att den har instruktioner inbyggt.

Däremot finns det fortfarande mycket kvar att utforska när det gäller flyttfåglars beteende även om framstegen med lövsångaren är ett stort steg på vägen.

– Det är ingen som vet hur en flyttningsgen ser ut. Grundforskningen tar lång tid. För tio år sedan var det här otänkbart så det är ett stort steg, säger Staffan Bensch.

ANNONS