Sjöräddningssällskapet under en övning utanför Dalarö. Arkivbild.
Sjöräddningssällskapet under en övning utanför Dalarö. Arkivbild.

Stort behov av fler frivilliga sjöräddare

När sjöräddningslarmet går ska det gå undan – 15 minuter senare väntas frivilliga sjöräddare vara på väg i en båt. Varje år behövs runt 200 nya ideella sjöräddare till Sjöräddningssällskapet, men rekryteringen haltar på flera håll i landet.

ANNONS
|

Räddningsstationen på Rörö i Göteborgs skärgård är Sofia Hermansson bekant med vid det här laget. För två år sedan peppade hon sin sambo som funderade på att bli frivillig i Sjöräddningssällskapet, men det slutade med att de båda nu är en del av Rörös frivilliga krafter.

- Jag var med på en nätverkshelg för kvinnliga frivilliga sjöräddare där vi fick öva ihop. Och då kände jag "wow, det här är grejen". Både att få göra något meningsfullt av sin fritid och att samtidigt hjälpa människor, säger Sofia Hermansson, som arbetar på kontor i Göteborg till vardags, till TT.

ANNONS

Frivilliga nödvändiga

Året runt, dygnet runt. Alltid ska jouren fungera på Sjöräddningssällskapets 70 stationer vid sjöar och längs kuster. Men utan frivilliga insatser går det inte, förklarar Emma Valham som är tillförordnad kommunikationsansvarig vid Sjöräddningssällskapet.

- Stationer vid storstäder har en högre andel tillströmning med frivilliga sjöräddare. Men på mindre orter är det ofta större utmaningar, till exempel om arbetstillfällen försvinner och att man måste pendla till en centralort i länet. Då blir det svårare att hålla jour.

Svårigheter att rekrytera tillräckligt många nya frivilliga var en av de viktigaste frågorna under Sjöräddningssällskapets riksmöte 2015.

- Situationen är ännu inte akut på så många platser i dag, men på sikt är det viktigt, inte minst för att kunna ha en rimlig arbetsbelastning för de som är frivilliga i dag, säger Valham.

Behöver fler

Tjugo sjöräddare fördelade på tre jourlag är till exempel inte tillräckligt för Sjöräddningssällskapets station i Grötvik i Halmstad.

ANNONS

- Vid larm kanske någon blivit sjuk eller är bortrest. Vi har inga marginaler. Vi skulle behöva bli fler, säger Anders Lindvall, stationsansvarig i Grötvik i Halmstad, till SVT Nyheter Halland.

Falkenberg behöver också förstärka antalet frivilliga sjöräddare.

- Vi skulle behöva fem personer till. Det är så många pensionärer nu och de kommer ju försvinna snart, säger stationsansvarige Kent Söderström till SVT.

Söker kvinnor

Fler kvinnliga sjöräddare är något som Sjöräddningssällskapet arbetar aktivt för att attrahera.

- I dag är det ungefär 15 procent kvinnliga sjöräddare, men i kommunikationen kan vi lyfta fram fler kvinnor och visa att det inte behöver vara en råstark gammal fiskare för att klara av uppdraget. Tvärtom behövs det personer med alla bakgrunder, säger Emma Valham.

ANNONS

Förra året lämnade de frivilliga sjöräddarna, bland andra Sofia Hermansson, bryggan på Rörö nästan 800 gånger.

- Då är det alltifrån sjöräddningslarm till medlemsservice, övningar och andra transporter, säger Sofia Hermansson och berättar att hon lägger mycket av sin semester och helg på att ta jourpass.

- Det här är det jag och min sambo brinner för.

För två år sedan hade hon inte så mycket sjövana, men på två år har hon avancerat och i helgen var hon befälhavare.

- Jag har vuxit både som person och sjöräddare under dessa år.

TT

Fakta: Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet är en ideellt driven förening med ungefär 2100 sjöräddare.

Sjöräddarna arbetar på 70 räddningsstationer vid landets kuster och största sjöar. De har tillgång till mer än 200 räddningsbåtar.

Föreningen får sina intäkter av ungefär 100000 medlemmar och andra donatorer.

Källa: Sjöräddningssällskapet (TT)

ANNONS