Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Parkerade Pågatåg på stationen i Ystad. SMHI har utfärdat en klass 2 varning får stormbyar i södra delen av landet samt västkusten. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Parkerade Pågatåg på stationen i Ystad. SMHI har utfärdat en klass 2 varning får stormbyar i södra delen av landet samt västkusten. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Stormdrabbad Öresundsbro öppnad för trafik

Öresundsbron har åter öppnat för vägtrafiken i båda riktningar efter att ha varit stängd stora delar av torsdagen på grund av storm. Skånetrafiken meddelar samtidigt att tågen börjar gå klockan 17.

Resenärer från och till Danmark har under dagen hänvisats till färjorna mellan Helsingborg och Helsingør. Nu är det åter fritt fram för biltrafik, uppger John Alexander Sahlin, kommunikationsansvarig vid Öresundsbron, för TT.

Ny prognos för när tågen återigen kör över bron är klockan 17, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

SMHI har utfärdat flera klass 2- och 1-varningar på grund av stormbyar för hela västkusten, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Öland och Gotland. Tågtrafiken har under dagen, förutom över Öresundsbron, varit avstängd på en rad andra sträckor i södra och västra Sverige.

I Västra Götalands län och i Jönköpings län väntas vindstyrkan bli något svagare och SMHI har utfärdat en lägre varningsgrad: klass 1.

– Det är risk för kringflygande föremål, skador på byggnader, att träd fälls. I samband med det kan det bli en del problem med elförsörjningen, säger Jonatan Kvernby, meteorolog vid SMHI.

På grund av blåsten har flera lokala tågoperatörer valt att ställa in trafiken.

Vattennivån väntas också stiga i både Kattegatt och Öresund, och det väntas mycket hårda vindar till havs. En klass 2-varning för storm har utfärdats för sydöstra Östersjön.

Vid lunchtid på torsdagen gick Trafikverket ut med information om inställda tåg på följande sträckor:

Malmö–Ystad–Simrishamn, Halmstad–Värnamo, Helsingborg–Ängelholm och Ramlösa–Eslöv, från klockan 09 torsdag till klockan 05 fredag..

Kalmar–Linköping, från klockan 12 torsdag till klockan 05 fredag.

Kristianstad–Karlskrona, från klockan 14, beräknas kunna öppna under kvällen.