Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor besöker avspärrningarna vid Åhléns City i centrala Stockholm dagen efter terrordådet på Drottninggatan i april i fjol. Arkivbild.

Storbritannien ökar terrorvarning för Sverige

Storbritanniens utrikesdepartement har utökat sin terrorvarning för Sverige och bedömer nu att det är "väldigt troligt" att terrorister genomför en attack i Sverige. Men det betyder inte att något kommer att hända, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Brittiska UD har på sin hemsida ändrat formuleringarna kring risken för terrorism och skriver att informationen och råden uppdaterats eftersom UD ser ett ökat hot, skriver Expressen.

- Vi har kännedom om att förändringen gjorts, men vi kommenterar inte vilka bedömningar andra länder gör. De har gått från en formulering till en annan formulering, men vi kan inte recensera den bedömningen, säger Dag Enander på Säpo till tidningen.

Inte heller brittiska UD vill kommentera förändringen.

Terrorhotet i Sverige beskrivs nu som att "det är väldigt troligt att terrorister genomför attacker i Sverige" och att attackerna kan drabba platser där utlänningar vistas.

Svensk bedömning

Säpos bedömning för hotnivån i Sverige ligger oförändrad på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, och enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är det den bedömning vi i Sverige ska beakta.

- Den varningen man ska lyssna på är den svenska bedömningen som gäller för våra medborgare. Men båda bedömningarna visar att terrorhotet är högt.

Han säger att Storbritannien förmodligen genom signalspaning fått underrättelseinformation som påverkar deras nya bedömning av terrorhotet.

- Det betyder inte att något kommer att hända. Men man ser att något har förändrats i den här bilden, annars hade man inte gått ut med detta över huvudtaget.

Ovanlig åtgärd

Enligt Magnus Ranstorp är det ovanligt att ett land går ut och höjer terrorvarningen på det här sättet men för Sveriges del är den svenska Säkerhetspolisens bedömning viktigare.

- Säpo hade själva höjt sin egen nivå om ett attentat var förestående men det har man inte gjort. Det är intressant att britterna höjer sin, men så länge den Säpo inte höjer sin så är det inte fara å färde.