Skogsbranden i Älvdalen i Dalarna är under kontroll och nu inleds eftersläckningsarbetet. Arkivbild.
Skogsbranden i Älvdalen i Dalarna är under kontroll och nu inleds eftersläckningsarbetet. Arkivbild.

Storbranden i Dalarna under kontroll

Det så kallade ödesdygnet är över och under söndagen kom efterlängtat regn. Branden vid Älvdalen i Dalarna är nu under kontroll och från Gävleborg kommer signaler om att man klarar sig utan flygstöd.

ANNONS
|

Regn föll under lördagskvällen i områdena vid den stora branden nära Färila i Hälsingland. Enligt räddningstjänstens egen prognos kan det under söndagen falla uppåt 40–45 millimeter regn.

- Vi har fått signaler från Gävleborg att man inte behöver understöd av flyg framöver, sade Mikael Tofvesson, biträdande chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) operativa avdelning, vid söndagsmorgonens presskonferens.

ANNONS

Eftersom brandrisken i södra Europa nu är högre och fortsätter att öka kommer de två franska brandbekämpningsplan som bistått i släckningen i Sverige att flyga hem på tisdagen.

- De gör sin sista operativa arbetsdag på måndag, sade Tofvesson

"Långt ifrån slut"

Det brandhärjade området öster om Älvdalen i norra Dalarna får snarare skurar av regn, vilket gör det hela mer svårbedömt. Enligt räddningstjänsten på plats skulle det komma mellan 14 och 15 millimeter under söndagen.

- Regnet som faller gör delvis nytta. Men man kan säga att det som understiger 50 millimeter inte har någon brandsläckande effekt och insatsen är långt ifrån slut, säger räddningsledaren Johan Szymanski under en presskonferens på eftermiddagen.

Men ödesdygnet är över och Szymanski är lättad över att man under lördagen lyckades hålla den 3700 hektar stora branden innanför begränsningslinjerna trots hård blåst och åska. Nu inleds ett eftersläckningsarbete och det VMA som tidigare skickats ut upphör att gälla, förklarar räddningsledaren.

ANNONS

- Vi har beskrivit det här som en hockeymatch – vi ser branden som rinken och spelplatsen. Där kommer det att ryka och pyra och kanske brinna en del under en lång tid. Det vi försökt göra nu är att bygga en stark sarg för att kunna hålla emot, säger Szymanski.

Påbörjar överlämning

På tisdag träffar räddningstjänsten vid Älvdalen generaldirektören för Fortifikationsverket, som äger den mark som brinner, för en stegvis överlämning.

Mikael Tofvesson sade på presskonferensen att en del av överlämningsarbetet består i att ta hjälp av länsstyrelsen i Västmanland, som efter de stora bränderna 2014 skaffat sig en hel del erfarenhet och kunskap.

- Vi jobbar i flera faser för att bedöma problem och risker kring detta.

- Den kommande veckan kommer vi att ha ett erfarenhetsmöte med länsstyrelsen i Västmanland bland annat om hur man där jobbade med eftersläckningen.

ANNONS

På söndagseftermiddagen fanns enligt SOS Alarm 37 pågående bränder i landet.

I Jämtland har sammantaget 6164 hektar skog brunnit på som mest sex områden – men på söndagsmorgonen kunde räddningstjänsten konstatera att samtliga är släckta, varpå markägarna har övertagit ansvaret att bevaka området.

TT

ANNONS