Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndalsån i Göteborg har stigit över sina bräddar och en bilhall har drabbats av översvämning.

Stora problem med översvämningar

Översvämningar har drabbat fastigheter och vägar i bland annat Bohuslän, Göteborgsområdet och Halland. Vädret kan ställa till med en hel del problem även på andra håll i landet, varnar SMHI.

- Det är höga flöden, förmodligen av smältvatten, på olika håll i våra kommuner, säger Mathias Kapocs, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till TT på lördagen.

Vädret pendlar fram och tillbaka mellan kyla med mycket snö och plusgrader med regn och snösmältning.

- Det tränger in vatten i fastigheter och på vägar och gator på många olika håll. Det är både i bostadshus och i kommunalägda fastigheter och det är väldigt spritt över vårt område, säger Mathias Kapocs.

Räddningstjänsten Storgöteborg hade vid 14.30-tiden på lördagen ryckt ut på 15–20 larm om översvämningar, men många andra larm hade också inkommit som inte ansågs tillräckligt allvarliga.

I Halland och stora delar av Västra Götaland har SMHI också varnat för höga vattenflöden när snön smälter fort, i kombination med regn och tjäle i marken.

"Fullt upp"

Även i trakten av Uddevalla har vägar svämmats över.

- Vi har också några villor lantligt belägna som har vattenfyllda källare, säger Mathias Björck, styrkeledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän, till TT.

Också Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund berättar om samma problem i trakten av Borås.

- Vi har haft fullt upp i dag, säger inre befäl Christer Larsson.

Plötslig ishalka

Vägar i norra Halland har svämmats över efter tungt regnande. Vattnet i Suseån i Getinge i Halmstads kommun har stigit oroväckande, men räddningstjänsten uppger för TT att läget är under kontroll.

Under lördagseftermiddagen började larmen bli färre i många av de drabbade områdena.

På lördagsmorgonen drog ett nederbördsområde norrut. I Värmland, Dalarna och Gävleborg kom en del som regn. Kalla vägbanor frös till och SMHI varnar för plötslig ishalka i de tre länen, med undantag för fjällen i Dalarna.

- De här varningarna har förlängts och gäller nu till natten mot söndag i Värmland, söndag morgon i Gävleborg och söndag förmiddag i Dalarna, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI till TT.

Snart kallare

När nederbördsområdet flyttade sig norrut kom det i stället som snö, främst i Jämtland (utom fjällen) men även i Västernorrland, där varningar för stora snömängder utfärdades. Dessa togs dock bort senare under lördagen.

I början av nästa vecka blir det väderomslag, med ökade solchanser. På måndag, främst mot kvällen, sveper det ner kallare luft och det blir återigen minusgrader i hela landet på tisdag.

- Men mitt på dagen på tisdag kan solen värma upp så mycket att det blir plusgrader på sina håll, främst i södra Götaland men också längs Svealandskusten och upp mot södra Norrland, säger Lindberg Stoltz.