Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Utredningen om dödsfallsutredningar i polisområde Halland visar att dokumentationen i många fall är så bristfällig att det är svårt att avgöra om det handlar om ett naturligt dödsfall, ett självmord eller ett brott. Arkivbild.

Stora brister i polisens dödsfallsutredningar

Efter flera uppmärksammade fall där möjliga mord snabbt avskrivits som olyckor fick polisen i polisområde Halland massiv kritik. Kritiken kom både från anhöriga och från media. Inte minst från Leif GW Persson, som i programserien "Veckans brott" tog upp flera av fallen där polisens insatser uppfattades som bristfälliga.

Nu har en granskningsgrupp av erfarna utredare och kriminaltekniker gått igenom 500 dödsfallsundersökningar i polisområdet från 2015 till 2018, och slutsatsen är graverande.

Utredningen visar att dokumentationen i många fall är bristfällig – så bristfällig att det är svårt att avgöra om det handlar om ett naturligt dödsfall, ett självmord eller ett brott.

Utredningen föreslår flera åtgärder, såsom utbildningsinsatser för all personal i yttre tjänst och möjlighet att tillföra större utredningsresurser. Redan innan rapporten presenteras har en rad åtgärder vidtagits.

"Vi ser en helt annan inställning i Halland nu jämfört med tidigare", skriver Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Väst, i ett pressmeddelande.

"Nu arbetar man med både hängslen och livrem för att inte missa något", fortsätter han.