För tre månader sedan lämnade nio personer från Syrien, som nu är bosatta i Sverige, in en polisanmälan där de vittnade om vad företrädare för den syriska regimen utsatt dem för, bland annat tortyr och sexuellt våld.
Nu ingår vittnesmålen i en förundersökning om grova folkrättsbrott som Åklagarmyndigheten inledde redan 2015.
Extremt allvarlig brottslighet
Utredare från polisens krigsbrottskommission har hållit en mängd förhör och nu har utredningen kommit så långt att fem av anmälarna har tilldelats målsägandebiträde.
- Det är väldigt allvarliga saker som avhandlats under de här förhören, säger advokat Göran Hjalmarsson, som företräder de fem.
- Att berätta om sina upplevelser, om vad man varit med om, innebär en väldig anspänning. De är väldigt tacksamma för det som görs, att det civiliserade samhället står upp mot den här typen av extremt allvarlig brottslighet, säger Göran Hjalmarsson.
Kan ha lämnat Syrien
Polisanmälan som lämnades in i februari gjordes i samarbete med flera människorättsorganisationer, bland annat svenska Civil Rights Defenders. 25 högt uppsatta personer inom syrisk underrättelse- och säkerhetstjänst pekas ut, vilket anmälarna hoppas ska leda till gripanden om regimföreträdarna lämnar landet.
- Vi vet att de flesta av de här personerna fortfarande är kvar i Syrien och i regimens tjänst. Men vi vet inte exakt var alla är och några har antagligen lämnat Syrien, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.
Reena Devgun, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, vill inte svara på frågan om någon av de utpekade befinner sig i Sverige.
- Det kommenterar vi inte i några ärenden. Men det finns inga häktade personer i det här ärendet, säger Reena Devgun.