Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

UD bekräftar att en nordkoreansk diplomat är i Sverige för samtal och att USA:s Nordkoreasändebud är på väg. Arkivbild.

Stor sekretess kring Nordkoreamötet i Sverige

Företrädare för USA och Nordkorea håller i helgen ett hemligt möte i Sverige. Enligt flera medier hålls mötet på en konferensanläggning utanför Stockholm, men utrikesdepartementet lägger locket på.

Högnivåmötet gäller Nordkoreas relationer till omvärlden, bland annat det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

På lördagen spärrade polisen av en konferensanläggning vid Mälaren nordväst om Stockholm. Sent på eftermiddagen anlände en konvoj med bilar till konferensanläggningen. En av passagerarna som steg ur var FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, rapporterar Aftonbladet och Expressen.

UD förteget

- Det är ingenting som jag kan kommentera, svarar Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, på frågor om plats och tidplan för samtalen.

Utrikesdepartementet bekräftade på fredagen att toppdiplomaten Choe Son-Hui representerar Nordkorea och är på plats i Sverige för "rundabordssamtal i mindre format" och att internationella experter ska medverka.

UD bekräftade tidigare under lördagen beskedet från USA:s utrikesdepartement om att landets Nordkoreasändebud Stephen Biegun ska till Sverige 19–22 januari för att medverka vid mötet.

- Han är på väg till Sverige för att delta i de rundabordssamtal i mindre format som vi är värd för, säger Buster Mirow Emitslöf.

Sydkorea deltar

Samtidigt rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till landets utrikesdepartement, att även Lee Do-Hoon – Sydkoreas representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön – är på väg till Sverige.

På fredagen meddelade Vita huset att USA och Nordkorea kommit överens om ett nytt toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i slutet av februari. Var det ska ske har inte meddelats.

- Vi har kommit överens om att träffas, troligen i slutet av februari. Vi har valt ett land men vi kommer att tillkännage det längre fram. Kim Jong-Un ser mycket fram emot det, och jag också, sade Donald Trump själv till journalister på lördagen.