Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lavinvarningsskylt på Idre fjäll. Arkivbild.

Stor lavinfara i fjällen under påskhelgen

Det är stor risk för laviner i områdena Abisko, Riksgränsfjällen och Kebnekaisefjällen. Risknivån har höjts till den näst högsta.

Under lördagsmorgonen höjdes lavinfaran till det näst högsta steget på Naturvårdsverkets femgradiga skala. Lavinfaran bedöms som "stor", och Naturvårdsverket avråder från all vistelse i lavinterräng.

- Det är riktigt farliga förhållanden just nu, säger Nils Hallberg från Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Hårda vindbyar och mycket snö drog in över fjällen under morgontimmarna vilket gör att flak av drevsnö hela tiden bildas och byggs på. Dessutom finns det svaga lager av snö längre ned i snötäcket.

Mycket folk i farten

Naturvårdsverkets personal är lite extra nervös just nu med tanke på att det är påsk och därmed högsäsong i områdena där faran nu bedöms som störst.

- Vi vet att det är bra beläggning på STF:s fjällstugor och man hör rapporter om mycket trafik på vägarna. I och med att det är påsk och mycket folk i farten så är det ju extra allvarligt, säger Hallberg.

Kebnekaise är en av fjällstationerna som har mycket gäster under påsken.

- Det är farliga förhållanden och vi råder folk att undvika trånga dalar. Men det finns ju mycket annat att se i området, vi har en stor dal där det inte går några laviner alls. Detta är inget konstigt och inget som påverkar så mycket, säger receptionschefen Björn Pettersson.

Gästerna är förberedda och läser lavinprognoserna ofta, menar han.

- De gör en bedömning och går till andra ställen istället, det är inget konstigt. Vädret kan ju alltid påverka ens turer, både här och i resten av landet. De läser prognoserna lika ofta som vi gör det, säger Björn Pettersson.

Spontana laviner

Naturvårdsverket räknar med att det kommer att gå laviner spontant, utan att någon människa behöver påverka.

- Ja, o ja. Du behöver inte ens kliva ut på den utan står du bara på fel ställe så kan det bli riktigt farligt, säger Hallberg.

Det raka beskedet är: Undvik alla sluttningar som är brantare än 25 grader.

- Vi avråder folk från att över huvud taget befinna sig i sådan terräng, eller nedanför sådan terräng. Stora laviner kan gå väldigt långt ner även i flack terräng och fortsätta en bra bit ned. Så det gäller att hålla stort avstånd från sådana sluttningar men även från dalgångar nedanför, säger Hallberg.

- Är man minsta osäker på lutningen så är det bättre att backa undan och hålla god marginal.