Jultomten lämnar Rovaniemi i norra Finland för årets enda arbetsresa. Bilden är från genrepet dan före dan.
Jultomten lämnar Rovaniemi i norra Finland för årets enda arbetsresa. Bilden är från genrepet dan före dan.

Stoppa pressarna: Tomten är på väg

Tomten har åkt nu, rapporterar Reuters från Rovaniemi. En nyhet av samma rang som när en rymdraket går till väders.

ANNONS
|

En påpälsad publik av blandade åldrar vinkade av jultomten i 22 grader minus. Och hans medhjälpare spelade upp ett sång- och dansnummer som lyckospark till den långa, långa, långa färden.

Att släden knappast höll tillräckligt många paket till all jordens barn förklarades med att tomten skulle stanna på vägen och bunkra. Så sluta känna press, alla som inte blivit klara med klapparna! Tomten kommer, även i år.

Den legendariske personen, som så många fortfarande vägrar tro på, har anpassat sig till moderna tiders faktum – att avresan på hans enda årliga arbetsdag blivit ett internationellt spektakel – så tillvida att han uttalade sig på engelska och med en blick mot världsläget:

ANNONS

- Jag hoppas att ni alla haft ett jättebra år. Fast det naturligtvis har varit en hel del som borde ha varit annorlunda.

- Förhoppningsvis för julen med sig en liten stund när världen och människorna kan lugna sig en stund och tillbringa tid med familj och vänner, sade han vidare enligt Reuters.

Hur stor tilltro man kan ha till att dagens händelse i den nordfinska staden verkligen gällde den äkta jultomten är svårt att veta. Som TT rapporterade förra året har Grönland – under lågmäld protest – frånsagt sig anspråket på att vara tomtens hemland, men fortfarande finns de som hävdar att tomten är ryss eller turk.

TT

ANNONS