Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.
Göteborgs tingsrätt. Arkivbild.

Stödassistenter döms för pojkes död

En 17-årig pojke lämnades, trots sin funktionsnedsättning, utan uppsikt i badkaret och drunknade. Nu döms två stödassistenter på pojkens korttidsboende för ha vållat hans död.

ANNONS
|

Det var i januari 2018 som den 17-årige pojken ville ta ett bad på sitt korttidsboende i Göteborg. Enligt domen från Göteborgs tingsrätt lämnades han dock ensam i badkaret, trots skriftliga instruktioner om att han måste vara under uppsikt hela tiden när han badade.

Pojken hittades senare medvetslös av en annan boende och dödförklarades dagen efter på sjukhus.

Två stödassistenter, som var den enda personalen i tjänst den aktuella kvällen, döms nu för vållande till annans död.

"Genom att lämna honom utan tillsyn och möjlighet att få hjälp anser tingsrätten att de båda stödassistenterna av oaktsamhet vållat hans död", skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

ANNONS

Stödassistenterna döms till villkorlig dom och 100 dagsböter, 13000 kronor, var. De ska dessutom tillsammans betala cirka 230000 kronor i skadestånd och ersättning för inkomstbortfall till pojkens anhöriga.

Några månader tidigare hade ett annat barn skållats och skadats svårt i samband med ett bad på boendet, som stängdes med omedelbar verkan efter dödsfallet. Kommunen fick senare allvarlig kritik från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) för att man inte gjort tillräckligt för att åtgärda de sedan tidigare kända bristerna.

TT

ANNONS