Stigbergets bryggeri återkallar öl med kaffeskal

Göteborgsbaserade Stigbergets bryggeri har återkallat hundratals ölburkar den senaste månaden efter larm om förbjudet kaffeskal i ölet.
– Vi gjorde fel som inte kollade om det var godkänt, säger bryggeriägaren Nils Hultkrantz.

ANNONS

I början av oktober fick Stigbergets bryggeri dra i nödbromsen för ölen Cascara Sour. Drycken kom till genom ett samarbete med en kaffeexportör, som bidrog med kaffeskal, så kallad cascara.

Det visade sig att ingrediensen är otillåten inom EU, vilket gjorde att bryggeriet fick hämta hem burkarna från sina kunder.

– Vi gjorde fel som inte kollade om det var godkänt, säger Nils Hultkrantz, en av ägarna av Stigbergets bryggeri.

LÄS MER:Leverpastej med förbjudet medel återkallas

LÄS MER:Träleksaker återkallas – barn kan kvävas

Klagomål gjorde att burkar skickades hem

På grund av ett klagomål till Livsmedelsverket fick Göteborgs Miljöförvaltning nys om det förbjudna kaffeskalet i ölet som därefter valde att se över situationen.

Inte helt oväntat innehöll Stigbergets Cascara Sour det otillåtna kaffeskalet och bryggeriet tvingades återkalla hundratals burkar.

ANNONS

– Det var runt 1500 burkar som skickades tillbaka, säger Nils Hultkrantz.

Efter Livsmedelsverkets larm har företaget haft kontakt med Miljöförvaltningen i Göteborg. Anna Ebbesson är enhetschef för livsmedel-och tillstånd och framför en tydlig motivering till återkallelsen.

– Cascara är ett godkänt livsmedel att använda i örtte, men inte annars, säger Anna Ebbesson.

Hon berättar att det finns två ansökningar hos EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, för att cascara ska bli ett godkänt nytt livsmedel.

– Det finns ingen information om att det kommit någon ny bestämmelse, säger Anna Ebbesson, då hon minuter innan samtalet med GP kollat över EU:s katalog över nya godkända livsmedel.

Idag är det inte tillåtet att tillsätta cascara i öl. Det är däremot okej i örtte.
Idag är det inte tillåtet att tillsätta cascara i öl. Det är däremot okej i örtte. Bild: Stian Lysberg Solum

Granskas för att bli ett godkänt livsmedel

Just nu pågår en granskning av EFSA, för att utesluta några eventuella faror eller risker med att göra cascara till ett livsmedel.

Riskbedömningen ska vara avslutad i slutet av januari nästa år, enligt EFSA:s hemsida.

Det Göteborgsbaserade bryggeriet lanserade Cascara Sour innan sommarsäsongen, men ölen verkar inte blivit lika populär som de hoppats.

– Den har sålt dåligt, säger Nils Hultkrantz.

Samtidigt är han mån om att ta reda på vad som gäller och utifrån miljöförvaltningens svar står det klart att ingrediensen inte är tillåten i dagsläget.

– Det är första gången vi fått ett sånt larm, säger Nils Hultkrantz.

ANNONS

Vad är ett ”nytt livsmedel”?

Ett nytt livsmedel innebär att det inte har ätits i någon större utsträckning inom EU före den 15 maj 1997 och det finns tio olika kategorier.

Företag som vill sälja ett livsmedel som inte är godkänt måste ansöka om att till exempel ämnet ska bli ett nytt godkänt livsmedel.

Processen kan ta flera år, då eventuella risker med att föra in det på livsmedlet på svenska marknaden ska uteslutas.

Granskningen och godkännandet genomförs av EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

ANNONS