Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stenevi: Kärnkraft Moderaternas snuttefilt

Moderaterna är handlingsförlamade som håller fast i sin "snuttefilt" kärnkraften. Det säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i sitt tal på partiets kongress.

ANNONS

Stenevi inleder talet med att måla upp scener från Kanada där snabba skogsbränder i somras drabbade det lilla samhället Lytton.

– Det låter lite som introt till en katastroffilm. Men det är det inte. Det här är vår nya verklighet. Det händer här och nu.

Hon anklagar övriga riksdagspartier att göra för lite i klimat- och miljöfrågor och kallar MP det enda klimatpartiet.

Hon beskriver Moderaterna som handlingsförlamade.

– Moderaternas enda klimatförslag, kärnkraften, är inte nåt annat än en snuttefilt.

Sedan menar hon att Liberalernas kompass har gått sönder när man vill göra upp med Sverigedemokraterna, som hon kallar ett högerpopulistiskt parti. Hon lyfter ett SD-förslag om att sätta in militär mot utsatta områden.

ANNONS

– Hur sura och kränkta de än blir kommer vi fortsätta peka på det som högern absolut inte vill prata om, säger Stenevi och fortsätter:

– Att det är ett brutalt underbetyg till den svenska borgerligheten att det enda sättet man klarar att driva sin politik på är att kasta alla liberala värderingar överbord och sätta sig i knät på ett parti med rötterna i vit makt-rörelsen.

Hon tycker inte att det är konstigt att M, KD och L vill diskutera färgval på partikonstellationer. På senare tid har en stor debatt uppstått gällande att MP:s språkrör kallar M, KD, L och SD för en blåbrun sammansättning.

– Det innebär att de slipper prata om att de måste luta sig mot SD för att ha en chans att regera, säger Märta Stenevi.

ANNONS