Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) i valaffischform. Arkivbild
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) i valaffischform. Arkivbild

Statsvetare: Politisk historia som skrivs

S, MP, C och L tycks ha nått en överenskommelse i regeringsfrågan.

ANNONS
|

Förhandlingarna kring regeringsfrågan har varit långa och låsta. Under fredagen höll C-ledaren Annie Lööf en presskonferens där hon berättade att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nått en överenskommelse och att partiledningen stödjer den. Därmed är vägen mer öppen för Stefan Löfven som statsminister än tidigare.

Överenskommelsen mellan partierna innehåller bland annat inom S kontroversiella förslag som friare hyresreglering och en kompromiss inom arbetsrätten.

- Vi vet inte hur det blir i praktiken, men den typen av överenskommelse som det pratas om skulle så klart påverka de falanger som finns inom flera partier, säger Tommy Möller.

ANNONS

"Kan bli stökigt"

Möller tror inte nödvändigtvis att en regering med politisk utgångspunkt i S, MP, C och L blir handlingskraftig.

- Jag tror att det kan bli ganska stökigt framåt, med en hel del sakpolitiska motsättningar.

Han säger att en blocköverskridande överenskommelse skulle innebära döden för Alliansen.

- Oavsett vad som händer närmaste dagarna så skrivs politisk historia.

Stora utmaningen

Den stora pedagogiska utmaningen nu, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är att förklara för väljarna att det är samma partier i regeringen som förut, men att den politiska tyngdpunkten flyttat avsevärt högerut.

- Den kan dock inte flytta alltför långt högerut, för då riskerar Socialdemokraterna att ses som om de bara administrerar Centerpartiets och Liberalernas politik. Men framför allt tror jag att många nu främst känner en lättnad över att det blir klart. Detta visar också att när allt kommer omkring, så handlar det framför allt om sakpolitik, inte om laguppställningar.

ANNONS
TT

ANNONS