Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på väg till mötet med riksdagens talman.

Statsvetare: Löfven kan gå V till mötes

Vänsterpartiet kan inte släppa fram en S-ledd regering som det ser ut just nu, klargör V-ledaren Jonas Sjöstedt. Samtidigt stänger partiet inte dörren helt.

Enligt Jonas Sjöstedt ska man använda de kommande dagarna till att försöka hitta en lösning. Han var tydlig med att partiet inte kan acceptera att stängas ute helt.

- Det var otaktiskt att gå så hårt åt Vänsterpartiet eftersom överenskommelsen är så omfattande, säger hon.

V-ledaren vill däremot fortsatt ha S-ledaren Stefan Löfven som statsminister, men kräver att behandlas med respekt.

Väntat besked

- Det som Sjöstedt gör nu är att han hårdrar det här och visar orimligheten i det. Sedan vill han från Löfven ha ett intygande om att det inte är så det är tänkt, vilket jag är övertygad om att Löfven kan ge, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

- Med lite taktisk finess hade man kunnat konstatera att det inte blir något budgetsamarbete med Vänsterpartiet, utan att det blir med Centerpartiet och Liberalerna. Men genom den väldigt tydliga skrivningen så blir det en fråga om hur man behandlar även sina motståndare. Man måste behandla sina motståndare med respekt.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap, var beskedet från Sjöstedt fullt väntat.

- V anser sig på goda grunder vara åsidosatt, och eftersom man kan förhindra regeringen från att tillträda så gör man det man kan för att få ett rimligt politiskt inflytande givet det parlamentariska läge som råder. Man accepterar att man ej är en del av budgetarbetet och accepterar den regering som står till buds, men vill ha ett normalt politiskt liv, säger han.

Historisk överenskommelse

Exakt vad V kräver för att släppa fram Stefan Löfven ville partiledare Jonas Sjöstedt inte säga.

- Han kräver inga uttryckliga förändringar i den ingångna uppgörelsen, men förväntar sig att behandlas på ett respektfullt sätt i riksdagsarbetet, och det borde inte vara svårt för C och L att acceptera, säger Möller som tror att det till slut landar i att Löfven väljs.

Även Demker tror att partierna kommer att kunna lösa detta, men att det krävs lite extra tid.

- Det är ett väldigt stort steg för de två borgerliga partierna att kliva över blockgränsen, och de gör det på grundval av sina värderingar och sin relation till Sverigedemokraternas nationalism och politiska grundideologi. De behövde någon form av skrivning för att kunna övertyga sina aktiva i partirådet och riksdagsgruppen att säga ja.

- Alla statsvetare säger ju att kommer detta till stånd, så är det en historisk händelse i svensk politik, säger Marie Demker.