Johan Jakobsson, här på bild under sin tid i Liberalerna, dåvarande Folkpartiet. Arkivbild.
Johan Jakobsson, här på bild under sin tid i Liberalerna, dåvarande Folkpartiet. Arkivbild. Bild: Johan Främst/TT

Statssekreterare anmäls för olovligt bygge

Johan Jakobsson, statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M), polisanmäls av Värmdö kommun för att olovligt ha byggt ut ett trädäck vid sitt lantställe i Stockholms skärgård, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS

Jakobsson uppger i ett inlägg på Facebook att kommunen under måndagen gett tillstånd för utbyggnaden och att polisanmälan endast gjorts enligt rådande rutin.

"Jag respekterar givetvis att kommunen följer sin rutin. Det återstår att se vart denna anmälan leder, med tanke på att kommunen har bestämt sig för att godkänna ansökan", skriver Jakobsson i inlägget.

Bakgrunden är ett anonymt tips som lämnades till kommunen i oktober 2022, om att Jakobssons brygga och trädäck byggts i strid med strandskyddsreglerna. Sedan dess har ett tillsynsärende pågått och i förra veckan gjorde inspektörer ett oanmält besök vid fastigheten, där man konstaterade att trädäcket var olovligt och saknade dispens.

ANNONS

Trädäcket i fråga byggdes 2019 och ersatte ett mindre trädäck som redan fanns på platsen. Enligt Jakobsson beviljade kommunen dispens från strandskyddet för bygge på platsen redan 2004, varpå han "utgick från att man då fick bygga ett trädäck av valfri storlek".

Tidigare i år, skriver Jakobsson, meddelade kommunen att det tillståndet inte längre gäller och därför skickade han in en ny ansökan – som nu uppges ha beviljats.

ANNONS