Malmöpoliser håller tyst minut på Drottningtorget för polismannen som omkom i en trafikolycka under en utryckning.
Malmöpoliser håller tyst minut på Drottningtorget för polismannen som omkom i en trafikolycka under en utryckning.

Stark minnesstund för avliden polis i Malmö

Drottningtorget blinkar av polisens blåljus när polismannen som omkom i en trafikolycka i tjänsten hedras av kollegorna i Malmö. Poliser i hela landet höll en tyst minut – den i Malmö följdes av kramar och tårar.

ANNONS
|

Sextiotalet polisbilar med blåljusen på kom i kortege och radades upp på Drottningstorget i Malmö. Nästan hela torget fylldes av fordon och längst fram stod hundratals poliser för att hedra sin kollega under en tyst minut.

Många tårar rann under den tysta minuten och efteråt kramade många poliser om varandra. Flera förbipasserande ur allmänheten stannade upp under minnesstunden.

Polismannen som omkom var i 45-årsåldern och hade jobbat i yrket under många år. Han beskrivs som oerhört duktig, erfaren och omtyckt.

- Och mycket, mycket saknad såklart. Med ett stort antal år i tjänst, säger Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde Malmö söder, vid en pressträff.

ANNONS

Olyckan inträffade i samband med en utryckning i Malmö på tisdagskvällen.

- Vid 20.30-tiden var en polispatrull på utryckning. Det sker en olycka där de krockar och en av personerna avlider. Den andre förs till sjukhus, säger Erik Jansåker.

Två personer eftersökta

Nära olycksplatsen hittades ett fordon och två personer är efterlysta. En förundersökning har inletts och båda fordonen har tagits i beslag. Polisen som skadades är mörbultad, men mår efter omständigheterna väl.

- I dag går våra tankar till kollegans närmast anhöriga och till våra kollegor, säger Anders Wiberg, kanslichef i polisområde Malmö, vid en pressträff.

Vad de två eftersökta personerna misstänks för vill poliserna på plats inte kommentera. Inte heller vad det var för typ av utryckning i samband med olyckan.

- Det överlåter vi till dem som har hand om förundersökningen, att svara på frågor kring utredningen i ärendet, säger Erik Jansåker.

ANNONS

"Utsatt yrke"

Polisen betonar att man vill låta utredningen få ha sin gång.

- Vi ska vara försiktiga i det här läget och låta utredningen ha sin gång, och sedan komma fram till händelseförloppet och de här personernas inblandning, säger Jarl Holmström, biträdande polisregionchef.

Polisförbundets ordförande tar emot beskedet om dödsolyckan i Malmö med bestörtning:

- Polisyrket är ett utsatt yrke på många sätt och vis, säger Lena Nitz till TT.

Varenda polis kan sätta sig in i en sådan situation, framhåller hon.

- Det är oerhört sorgligt att ta emot ett sådant här besked. Det är en familjemedlem, en kollega, en vän som inte kommer hem mer.

ANNONS

Tyst minut

Klockan tolv samlades Malmöpoliser för en tyst minut på Drottningtorget i Malmö. Även på andra håll runtom i landet höll poliser en tyst minut.

"I en situation som denna är det viktigt att finnas till för varandra, ta hand om varandra och trösta varandra så gott det går", säger Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus i ett uttalande på polisens sajt.

- Övriga regionen stödjer Malmö så att verksamheten i Malmö kan fortgå såsom det behövs, säger biträdande regionpolischef Jarl Holmström.

På tisdagskvällen samlades kollegor till de båda poliserna på Rosengårds polisstation.

- Kollegorna upplever sorg, det är en känd och aktad kollega som gått bort. Så det är klart att mjuka värden kommer upp till ytan. Men vi har flyttat resurser för att kunna hantera andra saker som fortgår, säger Anders Wiberg.

TT

ANNONS