Förtroendet är stabilt för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Förtroendet är stabilt för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Större förtroende för Sjöstedt än Löfven

Förtroendet för Jonas Sjöstedt är större än vad det är för Stefan Löfven, visar en ny mätning. I förtroendebotten återfinns, trots det extrema sommarvädret, Miljöpartiets båda språkrör.

ANNONS
|

Förtroendet är fortsatt stabilt för Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. 37 procent har förtroende för honom vilket gör att V-ledaren fortsatt ligger före statsminister Stefan Löfven (S) och bara har Moderatledaren Ulf Kristersson på 39 procent framför sig, enligt en Demoskopmätning som utförts på uppdrag av Expressen.

- Man förväntar sig inte att V-ledaren ska ha större förtroende än en sittande socialdemokratisk statsminister med bara en månad kvar till valet, säger Peter Santesson, Demoskops chef för opinionsanalys, till tidningen.

ANNONS

Siffrorna är dock låga. Inför valet 2014 låg båda statsministerkandidaterna betydligt högre än vad Kristersson och Löfven gör nu.

Enligt mätningen har förtroendet legat stabilt eller försiktigt höjts för samtliga partiledare, förutom för Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som ligger på 17 procent. Hon ligger i förtroendebotten tillsammans med Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin med 18 procent och Gustav Fridolin med 16 procent.

- Att det inte hänt mer med språkrörens förtroende när extremvädret fått full uppmärksamhet tyder på att de inte lyckats få ordentlig utväxling på sommarens väderdramatik, säger Peter Santesson.

TT

Mätning av partiledarförtroende

Andel av de tillfrågade som har mycket eller ganska stort förtroende för respektive partiledare – utveckling jämfört med mätningen i juli inom parantes.

Ulf Kristersson, M 39% (36) +3

Jonas Sjöstedt, V 37% (34) +3

Stefan Löfven, S 36% (32) +4

Annie Lööf, C 34% (34) 0

Jan Björklund, FP 28% (25) +3

Jimmie Åkesson, SD 28% (27) +1

Isabella Lövin, MP 18% (17) +1

Ebba Busch Thor, KD 17% (20) -3

Gustav Fridolin, MP 16% (12) +4

Fakta om mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 2–7 augusti 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 025 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen

Mätinstitut: Demoskop

Källa: Expressen/Demoskop

ANNONS