Ett bra svampår har lett till rekordmånga samtal till Giftinformationscentralen. Arkivbild.
Ett bra svampår har lett till rekordmånga samtal till Giftinformationscentralen. Arkivbild.

Större förgiftningsrisk med utländsk bakgrund

Många är nybörjare i svampskogen när rekordskördar lockar mängder av folk att plocka delikatesserna. Men riskerna är extra stora om man inte är bekant med den lokala svampfaunan. I Danmark har två barn avlidit i misstänkt svampförgiftning.

ANNONS
|

Ytterligare två barn och sju vuxna vårdas på sjukhus i Köpenhamn efter misstankar om svampförgiftning. Samtliga är medlemmar i en kongolesisk familj som bor på ett flyktingboende på Sydsjælland.

Bland de som blir svampförgiftade i Sverige finns en överrepresentation av människor med utländsk bakgrund. Den vita flugsvampen som växer i Sverige är exempelvis väldigt lik ätlig svamp som växer i Asien.

- För det första så ska man bara plocka svamp som man är säker på. Är man ovan ska man undvika vita eller grönaktiga svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

ANNONS

För ett antal år sedan tog Giftinformationscentralen fram en informationsbroschyr om giftsvampar riktade till personer med utländsk bakgrund. Informationen finns på 29 språk. Under det rika svampåret 2014 tog myndigheten hjälp av Migrationsverket för att sprida informationen, när det sågs en anhopning av tillbud på asylboenden.

Ökar riskerna

Det gäller att lära sig de dödligaste svamparterna för att undvika farliga misstag, varnar Michael Krikorev, mykolog på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

- Det är fler familjer som är ute med barn som kan stoppa svamp i munnen. Sedan är det också okunskap, grundkonceptet är att man aldrig ska ta med sig svampkunskaper från ett annat land, säger han.

Enligt Krikorev har det också varit ett rekordår för svamp, vilket ökar riskerna.

- Det är mer svampar än vanligt och det inkluderar även giftiga svampar. Sedan plockar även fler och då blir fler sjuka, säger han.

ANNONS

Rekordmånga samtal

Rekordmånga oroliga svampplockare har ringt till Giftinformationscentralen i år. Bara under september månad har 925 personer hört av sig, vilket är den högsta siffran sedan 2008.

- De är oroliga över att de kanske fått i sig farlig svamp, säger Johanna Nordmark Grass.

I Sverige har det inte rapporterats något fall av allvarligare förgiftning i år och det förs inte heller någon särskild statistik över antalet förgiftningar.

- Det har inte funnits några riktigt svåra förgiftningar i år, senaste dödsfallet i Sverige var 2010, säger Johanna Nordmark Grass.

TT

Fakta: Svampförgiftning

Matsvamp som förväxlas med giftig svamp är den vanligaste anledningen till förgiftning. Exempel på möjliga förväxlingar är Grönkremla som kan förväxlas med den giftiga lömska flugsvampen eller trattkantareller som kan förväxlas med giftig toppig giftspindling. Senast det rapporterades om ett dödligt fall av svampförgiftning i Sverige var 2010.

Källa: Giftinformationscentralen

ANNONS