Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson kandiderar till ordförandeposten.

Stödet för Sabuni spikat i tunga distrikt

Nyamko Sabuni har stark medvind i kampen om ordförandeposten i Liberalerna. På söndagen slog de tunga länsförbunden i Skåne och Västsverige fast att man står bakom henne.

Stödet för Sabuni har hittills visat sig långt mycket starkare än för hennes rivaler Erik Ullenhag och Johan Pehrson.

Tidigare har hon vunnit medlemmarnas rådgivande omröstningar i Skåne och Västsverige och på söndagen fattade båda länsförbunden beslut om att nominera henne.

På Skånerådets möte röstade 58 av de 68 ombuden för Sabuni. På det västsvenska sammanträdet fick hon 100 av 158 röster efter tre timmars debatt.

Tillsammans med Stockholm, som fattar beslut i nomineringsfrågan i nästa vecka, har Skåne och Västsverige över hälften av ombuden på det extra landsmötet den 28 juni där partiledarfrågan avgörs.

Ombuden förväntas rösta i linje med förbundens beslut, men omröstningen är sluten och i slutänden är det upp till varje ombud vilken kandidat de vill stötta.

Nyamko Sabuni ser ut att få en klar majoritet på landsmötet – förutsatt att ombuden röstar som förbunden och medlemmarna ute i landet vill.

Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige, räknar med att ombuden följer länsförbundets rekommendation.

- Resultatet från vår omröstning är väldigt tydligt för ombuden, säger Pär Gustafsson.

Även Liberalerna i Västerbotten har valt att nominera Sabuni efter att medlemmarna sagt sitt.