Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sprit säljs till unga via sociala medier. På Instagram finns hundratalet konton aktiva i Sverige, enligt IQ:s kartläggning. Arkivbild.

Spritkonton på Instagram anmäls till polisen

Spritförsäljning till unga via sociala medier fortsätter att vara ett problem. Nu polisanmäler organisationen IQ-initiativet ett antal konton på bildappen Instagram i hopp om att polisen ska agera.

"1 liter 250 kr, släpper på södra sidan av stan", står det i en profil på Instagram, tillsammans med ett telefonnummer som den som vill bestämma träff för spritleverans kan ringa.

Kontot är ett av hundratalet som kartlagts av IQ-initiativet, ett dotterbolag till Systembolaget, som bedriver alkoholupplysning.

- Vi har följt dem ett tag, vi kan se att de byter namn då och då, säger Karin Hagman, som är vd för IQ, och tillägger att man ringat in de största kontona för att göra en gemensam polisanmälan.

Okänd sprit

De har också anmält kontona till Instagram, men inte mötts av något vidare gehör, förklarar hon och säger att de fått standardiserade svar från företaget som uppger att spritförsäljningen i fråga inte strider mot deras användarregler.

- Men vi hoppas och tror att Instagram inte heller vill att det här ska förekomma.

Polisinspektör Mattias Henriksson, som utreder ungdomsbrott, understryker faran i att ofta okända produkter säljs till en målgrupp som inte kan få tag i alkohol på lagligt sätt och som dessutom ofta saknar erfarenhet och kunskap om alkoholens verkan.

- Man vet faktiskt inte vad det är man dricker, säger han och tillägger att analyser vid ett beslag visade att alkoholen var avsedd för industri, men tappad på flaska som försetts med fejkad logotyp.

Resurskrävande

Med det är resurskrävande för polisen att agera mot spritförsäljarna.

- Det är svårt att komma åt dem, det krävs en del spaning. Det här är ett känt fenomen, men straffsatserna är lite för låga för att vi ska kunna jobba aktivt mot det.

Förra veckan gjordes ett tillslag mot en försäljning, men då hade polisen fått information på förhand.

- Ibland ska man ha tur, till exempel att allmänheten ringer och säger "nu börjar det samlas ungdomar här".