Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) besökte polishuset i Helsingborg under torsdagen. "Det är en mycket kraftig explosion", säger han.

Sprängdådet mot polisen får förtur

Jakten på den eller de som utfört sprängdådet mot polishuset i Helsingborg fortsätter. Flertalet vittnen har förhörts och utredningen har förtur hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Ännu har ingen misstänkt gripits.

- Det här är högprioriterat hos polisen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Ministern besökte polishuset under torsdagen för att själv se skadorna.

- Det är mycket allvarligt. Man förstår av förstörelsen hur pass kraftig sprängningen har varit. Det är naturligtvis en försyn att ingen blev skadad, det kunde mycket väl ha blivit på det sättet, säger han till TT.

Ingen frihetsberövad

Drygt ett dygn efter sprängdådet mot polishuset är avspärrningarna utanför entrén kvar. Verksamheten tvingades att stänga och stora resurser har satts in för att hitta gärningsmannen. Än så länge är dock mycket oklart.

- Vi jobbar intensivt med vår personal därute. Vi försöker få in information och upplysningar. Vi behöver information från de som hört eller sett något innan eller efter händelsen, säger lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson.

Nationellt forensiskt centrum arbetar som bäst med att analysera vad som detonerade. Entrén på polishuset rasade helt och mängder av fönsterrutor krossades. NFC:s undersökning får förtur för att snabba på utredningen, säger Morgan Johansson.

"Resultat kommer snabbt"

Tommy Lindén, utredningsledare på polisen i Helsingborg, säger att polisen håller fortsatta förhör med vittnen och folk som de tror kan lämna uppgifter.

- Utredningen flyter på. Vi har den kompetens och resurser som vi är i behov av.

Han räknar med ett snabbt besked från NFC.

Morgan Johanssons besök i Helsingborg välkomnas av polisen, då han bland annat träffade lokalområdespolisen.

- Det gör att man visar sitt stöd men också markerar allvaret i att ge sig på det allmänna och ytterst demokratin, säger polisens kommunikatör Ewa-Gun Westford.

Sprängdådet har rubricerats som grov allmänskadlig ödeläggelse.

- Diskussionen med polisen har bekräftat min bild att det vi nu gör med straffskärpningar gällande vapenbrott och explosiva varor är rätt väg att gå för att komma tillrätta med den här typen av hot, säger Morgan Johansson.

Passverksamhet drabbas

Nu är det viktigt att återställa polisens verksamhet i Helsingborg, enligt Ewa-Gun Westford.

- En utmaning är passhanteringen. Numera är det ju så att man beställer tid för att göra sina pass och passmaskinerna är ganska komplicerade så det kommer vi att koncentrera oss på, att återställa receptionen och att fortsätta förundersökningen.