Ungdomar lånar ut personuppgifter till en man som sedan startar spelkonton i deras namn. Enligt polisen handlar det om penningtvätt. Arkivbild.
Ungdomar lånar ut personuppgifter till en man som sedan startar spelkonton i deras namn. Enligt polisen handlar det om penningtvätt. Arkivbild.

Spelkontobluff kan vara penningtvätt

Ett flertal ungdomar i Uppland har låtit en person skapa spelkonton i deras namn mot betalning. Nu varnar polisen för att det sannolikt handlar om penningtvätt.

ANNONS
|

Ungdomar i Uppland säljer sina personuppgifter till en man i Stockholm som sedan startar konton på spelsajter i deras namn, rapporterar P4 Uppland.

- Han sätter in 8000 kronor på mitt konto först. Sedan sätts 7000 in på spelkontot och jag behåller en tusenlapp, säger en gymnasieelev som vill vara anonym till radion.

Trolig penningtvätt

I inslaget berättar den anonyma eleven att han känner till 30-40 personer som lånat ut sina personuppgifter till samma man. Enligt dem vill mannen åt de insättningsbonusar som spelsajter erbjuder när ett nytt konto skapas.

ANNONS

Men enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, handlar det troligen om penningtvätt.

- Om person A förmår person B att låna ut sina personuppgifter för att öppna spelkonton, dessutom mot betalning, då ser det inte bra ut. Om pengarna ursprungligen kommer från kriminell verksamhet och vi ser att en person fört över pengar på det viset så kan man bli skäligen misstänkt för penningtvätt, vilket ger två år på straffskalan, säger Jan Olsson.

Svåra att spåra

Penningtvätt på spelkonton kan ske på flera sätt. Exempelvis genom att pengarna som sätts in på spelkontot ursprungligen kommer från skimmade eller kapade kontokort, för att sedan föras vidare från spelkontot till ett bankkonto. Ju fler led pengarna vandrar genom, desto svårare blir de att spåra.

Den som lånar ut sitt konto riskerar att dras med i brottslighet som är svår att förklara sig ur, anser Jan Olsson.

- Det spelar ingen roll om man vid en eventuell utredning säger att man inte visste vad pengarna kom ifrån. Spårar vi pengarna hela vägen och det visar sig man har varit med i ett av leden riskerar man att bli medbrottsling.

ANNONS
TT

ANNONS