Den hotade ortolansparven. Arkivbild.
Den hotade ortolansparven. Arkivbild.

Sparvens kamp mot franska kockar

Så här års brukar ortolansparven flytta tillbaka till Sverige. Men då gäller det att den överlevt franska jägare. Den lilla fågeln är hotad av landets mästerkockar.

ANNONS
|

Av de nära fem miljoner ortolansparvar som varje höst lämnar Europa för Afrika flyger 300000 över sydvästra Frankrike. Och där löper de stor risk att bli byte för jägare. Den 20 gram lätta sparven anses av flera av Frankrikes finsmakare vara en särdeles stor delikatess, som ska förtäras hel, med ben och allt, enligt traditionen också helst med en servett över huvudet.

- Det är en sorts varm flod av fett, inälvor, blod och kött, och det är riktigt delikat, sade kocken Anthony Bourdain i en intervju 2011, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Därmed fortsätter jakten på sparven, trots att EU:s Fågeldirektiv 1979 listade ortolansparven som fredad. Franska myndigheter har genom åren sett mellan fingrarna på jakten, även efter att fågeln fick samma status i landet 1999.

Jakten ett tredje hot

Klimatförändringarna har redan minskat de naturliga häckningsområdena och jordbrukets användning av kemikalier har minskat antalet insekter för sparven att äta.

Jakten på att tillfredställa de franska smaklökarna blir ett tredje hot mot artens existens, skriver ett flertal europeiska experter i en studie publicerad i amerikanska Science Advances.

- Om jakten på ortolansparven fortsätter kommer det att leda till att den försvinner, säger Frederic Jiguet, professor vid Frankrikes naturhistoriska museumoch huvudförfattare till studien, till AFP.

Halverad jakt

Jiguet genomförde 2016 en annan studie om ortolansparven, och kom då fram till att antalet som migrerar via Frankrike år 2014 hade sjunkit med mellan 20 och 30 procent sedan millennieskiftet.

I den nya studien skriver forskarna att deras mest optimistiska scenario – "bara" 66 procents risk för utrotning inom ett århundrade – hänger på en halverad jakt till 15000 dödade fåglar per säsong.

ANNONS

- Att få slut på jakten skulle ge ortolansparven dubbelt så stort chans att överleva, men det skulle inte nödvändigtvis rädda den. Då skulle vi behöva ändra på jordbruket också, säger Jiguet.

TT

Fakta: Kraftig minskning av smakrika sparvar

Ortolansparven var under 1800-talet och stora delar av 1900-talet en vanlig fågel i Sverige. Senaste åren har beståndet minskat kraftigt och sparven förekommer nu i stort sett endast längs Norrlandskusten, från Mälardalen till Norrbotten. 2012 fanns drygt 3700 par ortolansparvar i Sverige, efter att populationen minskat med mellan 75 och 91 procent sedan 1980.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS