Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Falk greps i Colombia 2010. Arkivbild.

Spanskt beslut: Jonas Falk ska åtalas

Åklagarmyndigheten i Spanien har beslutat att väcka åtal mot Jonas Falk för penningtvätt och skattebrott. Det skriver spanska El País , vilket Expressen var först att rapportera om.

Jonas Falk greps 2010 i Colombia misstänkt som en av huvudmännen i en stor kokainhärva. Svenska och spanska myndigheter samarbetade i utredningen och 2013 dömdes han i Sverige till 18 års fängelse för narkotikabrott. Men 2014 friades han på alla åtalspunkter i Svea hovrätt, eftersom domstolen ansåg att bevisningen inte var tillräcklig.

Falk utlämnades strax därpå till Spanien. En rättegång inleddes men avbröts efter fem dagar då Falk inte fått tillräcklig tid att förbereda sitt försvar, enligt domstolen. Han släpptes på fri fot i väntan på en ny utredning som nu är klar.

Den spanska åklagarmyndigheten anklagar Falk för penningtvätt och skattebrott, han riskerar 20 års fängelse och 24 miljoner euro i böter.

Enligt en skrivelse från Falks spanska advokat, som Expressen tagit del av, tillbakavisar svensken samtliga anklagelser.

Så sent som i juni i år beviljades Falk ett skadestånd på 1,5 miljoner kronor av Stockholms tingsrätt, för att han varit häktad i 3,5 år. Han har tidigare fått 1,6 miljoner i ersättning från Justitiekanslern.