Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Karlsson, biträdande områdespolischef i Malmö, under polisen pressträff i Malmö. Polisen avråder inte människor från att röra sig utomhus på mörka platser i Malmö. Ett tidigare uttalande med den innebörden från en polis i Malmö var olyckligt, anser han.

Spår säkrade från två överfallsvåldtäkter

Som mest har drygt tjugotalet utredare arbetat med utredningen av helgens överfallsvåldtäkt i Malmö. Polisen har säkrat vissa spår som skickats på analys.

På kort tid har tre misstänkta överfallsvåldtäkter skett i Malmö. Den senaste på Hasselgatan i Malmö då en 17-årig flicka utsattes för en överfallsvåldtäkt av flera gärningsmän. Polisen ser i nuläget inte ett samband mellan de tre våldtäkterna och avråder inte människor från att röra sig utomhus på mörka platser i Malmö.

Ett tidigare uttalande med den innebörden från en polis i Malmö var olyckligt, anser biträdande polisområdeschef Mats Karlsson.

- Det var ett väldigt olyckligt och otydligt uttalande, säger han.

Rådet till kvinnor att inte röra sig ensamma utomhus när det är mörkt uttalades efter helgens överfall.

- Det råd som jag ger är att uppträda som vanligt. Det mest brottsförebyggande är att många människor är ute och rör sig.

Reagerade starkt

- Det är bra att de har tagit tillbaka det, men rädslan har de redan skapat, säger Malmöbon Hanna Höie till TT efter polisens presskonferens.

Hon var en av dem som reagerade starkt, både mot brottet mot 17-åringen och mot polisens uttalande om hur kvinnor bör agera. Därför har hon tagit initiativet till ett möte för att diskutera vad invånarna i Malmö kan göra.

- Som lokalsamhälle måste vi reagera, säger hon.

Hon tänker sig att det kanske kan resultera i nattvandringar på stan eller självförsvarskurser för kvinnor. Själv efterlyser hon också en fritidsgård för unga.

- Det är klart att man blir fruktansvärt upprörd när sådant här händer och det är olyckligt när polisen går ut och spär på den rädslan, säger Hanna Höie.

Dessutom planeras en demonstration i Malmö under tisdagen av lundabon och läkarstudenten Camilla Lundgren.

- Vi kommer att demonstrera till stöd för den senaste tidens våldtäktsoffer.

Lindriga fysiska skador

Polisen har inte lyckats fastställa händelseförloppet vid överfallsvåldtäkten.

- Vi efterlyser fortfarande vittnesuppgifter, säger Mats Karlsson.

Flickans fysiska skador beskrivs som lindriga av Mats Karlsson, men brottet utreds som grov våldtäkt. I övrigt vill han inte gå in på detaljer.

Polisen ser inga kopplingar till två andra våldtäkter i Malmö under hösten. I dessa båda fall går utredningarna framåt, enligt Mats Karlsson.

Vissa spår har säkrats i utredningen om våldtäkten i helgen. Bland annat har hundar använts för att säkra bevis.

- Vi har fått tips. Vi har tagit in mycket personal under helgen för att utreda detta ärende, säger Mats Karlsson.

Han betonar att de som arbetat med utredningen är specialister. Som mest har 20–25 personer arbetat med ärendet.