Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har växlat upp sitt kampanjande. Här framträder han i nordvästra Turkiet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har växlat upp sitt kampanjande. Här framträder han i nordvästra Turkiet.

Spänt Turkietval tjuvstartar på Kistamässan

Valet kan cementera president Recep Tayyip Erdogans makt. Eller så tvingas han bort – och landet tar en annan riktning. Redan i helgen har nästan 40 000 personer möjlighet att rösta om Turkiets framtid från Sverige.

ANNONS
|

Den 64-årige presidenten är fortfarande den mest populära politikern i Turkiet. Men Recep Tayyip Erdogans beslut att utlysa val mer än ett år tidigare än planerat har inte avlöpt så smidigt som planerat. Flera oppositionspartier har gått samman i en sällsynt allians som kan komma att bjuda Erdogan och hans AKP på en reell utmaning i president- och parlamentsvalet den 24 juni. Därtill skuggas regeringen av ekonomiska problem.

Enligt analytiker är det fullt möjligt att AKP förlorar sin majoritet i parlamentet, mycket hänger på huruvida prokurdiska HDP kommer att klara sig över tioprocentsspärren. När det gäller presidentposten är Erdogan favorittippad, men opinionsmätningar pekar mot en andra valomgång där han troligtvis ställs mot CHP-kandidaten Muharrem Ince.

ANNONS

Ökad makt

Insatserna är betydande eftersom de nya ökade befogenheterna för presidenten, som det folkomröstades om förra året, kommer att träda i kraft efter valet.

Varje röst är således viktig. Och redan i helgen kan 38890 väljare med turkiskt medborgarskap säga sitt från Sverige, på Kistamässan i Stockholm. Det finns också möjlighet att rösta på platser som Oslo eller Köpenhamn om det skulle vara närmare.

- Vi väntar oss inte att alla ska komma till Stockholm och rösta. Vi hoppas såklart, men eftersom det är sommar och skolorna har stängt så är det många som ha rest till Turkiet på semester, säger den turkiska ambassadens förstesekreterare Alperen Uyar.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi, som har rötter i Turkiet, är kritisk till att det bara går att rösta på en plats i Sverige – och bara under ett par dagar. Han beskriver det som ett demokratiskt problem och jämför med att vallokalerna har öppet i många fler dagar på andra håll i Europa.

"Ödesval"

- Det här är ett ödesval för Turkiet och det märks att Erdogan är väldigt pressad. För första gången har oppositionen bildat en gemensam front och det finns optimism kring framtiden, säger han.

ANNONS

- Att vi i Sverige, som är ett avlångt land, bara har två dagar på oss att rösta på en enda plats är ett faktum som bara kan betecknas som valfusk.

Ambassaden i Stockholm har enligt Alperen Uyar fått ta emot liknande klagomål från människor som är kritiska över de stora avstånden. Men han hävdar att det inte är möjligt att förlägga röstningen till ambassaden och på så sätt kunna öka antalet dagar för valet.

- Jag förstår kritiken och vi försöker hela tiden förbättra vårt system. Vi är inte nöjda över det låga deltagandet i tidigare val och hoppas nå fler väljare i framtiden. Jag skulle aldrig acceptera ett odemokratiskt valförfarande.

Undantagstillstånd

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Turkiet efter kuppförsöket 2016. Tiotusentals människor har fängslats eller avskedats och Erdogans hårdföra agerande mot sina meningsmotståndare är en ständig källa till kritik. Det existerar knappt några oberoende medier längre och enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch finns bevis för att oppositionspartierna har fått mycket mindre tv-tid under valkampanjen.

ANNONS

Latife Fegan kommer att fungera som valobservatör för HDP på Kistamässan. Trots att det prokurdiska partiets anhängare länge stått under hård press från myndigheter i Turkiet – deras presidentkandidat Selahattin Demirtas kampanjar från fängelset – känner hon sig optimistisk.

- Det verkar som om det finns en öppning för att demokratin kan vinna mark i Turkiet igen, säger hon.

TT

Fakta: Valet i Turkiet

Söndag 24 juni hålls tidigarelagda president- och parlamentsval i Turkiet. Om ingen presidentkandidat får över 50 procent av rösterna så går de två med flest röster vidare till en andra omgång. Opinionsmätningar tyder på att president Recep Tayyip Erdogan kommer att bli omvald, men troligtvis efter en andra valomgång i juli.

Vanligtvis brukar Erdogan kunna använda ekonomin som politiskt slagträ för att vinna röster. Men inflationen har stigit kraftigt och liran har förlorat omkring 20 procent i värde mot dollarn i år.

I april förra året fick Erdogan genom en folkomröstning igenom en grundlagsändring som kraftigt ökar presidentens makt. Dessa ändringar kommer att träda i kraft efter valet.

I parlamentsvalet har både regeringen och oppositionen bildat koalitioner som man hoppas ska leda till en majoritet.

38890 människor har rätt att rösta från Sverige. 16 och 17 juni finns det möjlighet att göra sin röst hörd på Kistamässan i Stockholm. Vallokalerna har öppet mellan klockan 9 och 21 lördag och söndag.

Källa: AFP, Turkiets ambassad

ANNONS