Sopor hämtas trots fortsatt strejk

Sophämtningen i Stockholm fortsätter – trots strejk. Sopbergen har i stort uteblivit men nycklarna ställer till problem.

ANNONS
|

Omkring 25 sopbilar är ute på Stockholms gator under söndagen trots att 50 av sopåkarna på företaget Reno Norden fortsätter sin vilda strejk.

De har strejkat utan fackligt tillstånd sedan i onsdags vilket satt extra press på sophanteringen i länet. Missnöjet rör sänkta löner och en nyckelinventering som Reno Norden vill göra.

"Inte lätt att identifiera"

De tjocka nyckelknipporna som går till olika soprum är inte märkta och i stället har enskilda sopåkare suttit inne på kunskapen. Arbetsgivaren har velat registrera detta så att alla anställda ska kunna ta del av informationen. Men då har sopåkarna sagt nej.

ANNONS

I stället har Reno Norden fått ta in personal från underentreprenörer och bemanningsföretag som inte har kunskapen.

- Det trixiga är i fastigheter där vi behöver komma in, vi har ju nycklar med oss ut när vi kör men det är inte lätt att identifiera varenda nyckel, säger Katarina Johansson på Stockholm vatten och avfall.

Men sopbergen har uteblivit.

- Jag har bara haft ett sådant och det var ett stort hotell inne i stan, säger Katarina Johansson.

Villaägare kan pusta ut

Från onsdag till fredag har 820 reklamationer kommit in av 23400 hämtningar. Alla villor där soptunnor står ute får sannolikt sina kärl hämtade. Extra sopbilar står redo att enbart hantera reklamationer och enhetschefen uppmanar allmänheten att höra av sig om deras sopor inte hämtats.

- Där det är nycklar och koder behöver vi hjälp eftersom det är ny personal, säger hon och tillägger att kundtjänsten håller öppet extra på söndagen.

ANNONS

Stockholm stad har bemannat upp och kundtjänsten håller extra öppet.

Nu efterlyser man att Reno Norden tar fram en plan för den kommande veckan.

"Kommer ta längre tid"

- VI utgår från att situationen är oförändrad när det gäller den här vilda strejken och då måste man ta fram en plan. På måndagen är det nya hämtningar som ska utföras. Självklart kommer det att ta längre tid och våra sopbilar kommer att vara ute längre på dagarna, säger Katarina Johansson.

Sopdebaclet innebär inga extra kostnader för staden, enligt Johansson. Men nu vill hon se att Reno Norden klarar av sitt uppdrag. Att ta in någon ny entreprenör är i dagsläget inte aktuellt.

- Vi ställer krav på att vi har en entreprenad som fungerar och om den inte fungerar måste vi titta på andra lösningar. Men vi är inte där än, säger Katarina Johansson.

ANNONS
TT

Bakgrund: Sopstrejken i Stockholm

Runt 150 renhållningsarbetare i Stockholm har gått ut i så kallad vild strejk. Facket har därmed inte godkänt strejken.

Konfliktpunkten som fick bägaren att rinna över är en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst.

Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden, som sköter 55 procent av sophämtningen i Stockholm, velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp har förhandlat, men inte kommit fram till någon lösning om de nyckelinventeringar som arbetsgivaren vill göra.

Beskedet tolkades av sopåkarna som att de blivit avskedade, vilket inte stämde.

I ett pressmeddelande har Reno Nordens vd Peter Ekholm bekräftat att ingen är avskedad, men att så kan bli fallet om den olagliga strejken fortsätter.

Arbetsgivaren driver istället vidare ärendet till Arbetsdomstolen där varje sopåkare riskerar skadestånd på uppemot 5000 kronor.

ANNONS