För många barn och ungdomar är sommarlovet inte lika med glädje.
För många barn och ungdomar är sommarlovet inte lika med glädje.

Sommarlov problematiskt för många barn

Nu står skolavslutningarna för dörren. Men sommarlovet innebär inte glädje för alla. Barn som lever i familjer med missbruksproblem, våld och psykisk ohälsa, tillbringa mer tid i dysfunktionella miljöer när skolorna stänger.

ANNONS
|

- För de här barnen är skolan en viktig fristad där de får vara med trygga vuxna. Men på sommarlovet stänger skolan, och kanske även andra stöd som barnen har under terminen, säger Maria Näslund, coachhandledare och ansvarig för internetstöd vid organisationen Maskrosbarn.

Hon växte själv upp med en mamma som mådde psykiskt dåligt, vilket ledde till att hon kände sig ensam under sommarloven när dessutom många av kompisarna åkte bort.

ANNONS

- Man hade inte den vardag som man har under terminerna. För mig var skolan väldigt viktig, och den försvann då.

"Ett stort ansvar"

Varje år hör cirka 500 barn och unga, med föräldrar som missbrukar eller lider av psykisk ohälsa, av sig till Maskrosbarn. I sommar utökar organisationen stödet dels genom chatt, dels genom "coach online", där barnet under elva tematiska samtal får hjälp av en coach via internet.

- I och med att de kan vara anonyma i internetstödet kan det komma fram saker som de inte har vågat berätta för någon, säger Maria Näslund.

- De kan känna ett stort ansvar för mamma eller pappa som inte mår bra och för småsyskon som de får ta hand om. Det är mycket oro för framtiden.

ANNONS

Våga fråga

Hon råder den som har föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa till att våga berätta för en vuxen om hur det är.

- Ett första steg som många ungdomar hos oss tar är att göra det anonymt, genom en chatt. Då kan man berätta för en vuxen och få stöd direkt. Man kan få ett ökat mod, så att man kanske vågar berätta för någon som man litar på.

Om man som vuxen vet eller misstänker att ett barn mår dåligt så poängterar Maria Näslund att det är viktigt att våga fråga.

- Våga fråga många gånger. Våga finnas där. Om man är orolig ska man alltid göra en orosanmälan till socialtjänsten.

TT

Fakta: Hit kan du vända dig

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

BUP har som uppgift att ge stöd och behandling till barn och ungdomar till och med 17 år. På BUP:s hemsida , bup.se, finns kontaktuppgifter till BUP i hela landet.

Elevhälsan

Som elev kan man vända sig till elevhälsan vid den skola som man går i. Mer information om elevhälsan finns på 1177 Vårdguiden.

Ungdomsmottagningen

Man kan också vända sig till ungdomsmottagningen där man bor. På ungdomsmottagningen på nätet, umo.se , kan man hitta sin mottagning.

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden har en hjälplinje för den som lider av eller är närstående till någon med psykisk ohälsa. Hjälplinjen nås på telefonnummer 0771-220060 och stödet är kostnadsfritt.

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Hos BRIS kan barn och unga upp till 18 år få stöd via telefon, chatt, mejl, forum och gruppverksamhet. Telefonnumret är 116111. Man kan ringa BRIS mellan klockan 14 och 21 alla dagar. Samtalet är gratis och man får vara anonym om man vill. BRIS har också ett telefonnummer som vuxna kan ringa för att få stöd i frågor som rör barn: 077-1505050.

Socialtjänsten i din kommun

Kontaktuppgifter till socialtjänsten finns på din kommuns hemsida.

Rädda Barnens stödlinje

Rädda Barnens stödlinje, som nås på nummer 0200-778820, är gratis att ringa. Man får vara anonym om man vill. Öppettiderna är mellan klockan 15 och 18 varje dag.

Jourhavande kompis

Röda korsets ungdomsförbund har ett chattverktyg som kallas för Jourhavande kompis för barn och unga upp till 25 år. Man är anonym och får hjälp av unga människor som finns där för att hjälpa den som behöver prata med någon. Öppettiderna är vardagar mellan klockan 18 och 22, och lördagar och söndagar mellan klockan 14 och 18.

Maskrosbarn

Maskrosbarn är en organisation som hjälper barn och unga med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. Kontaktuppgifter till Maskrosbarn i Stockholm respektive Göteborg finns på hemsidan, maskrosbarn.org.

ANNONS