Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Solen och värmen kommer att ligga kvar över nästan hela landet i veckan. En plats i solen är vid Sundspromenaden i Malmö, här i en bild från annandag påsk.

Sommaren är redan här

Det varma påskvädret gör att sommaren redan är här – i alla fall rent meteorologiskt. Men med torkan kommer ökad brandrisk och i Blekinge råder eldningsförbud.

Många jackor och halsdukar har åkt av under de senaste dagarna, och ännu ser de inte ut att behövas igen.

Faktum är att temperaturen varit så hög att första formella sommaren redan har infallit. Längs med stora delar av Västkusten, ända upp från Strömstad ner till Varberg, samt i ett stort område runt Örebro och längs några stråk i Skåne har våren fått maka på sig rent meteorologiskt.

Meteorologisk sommar blir det när dygnsmedeltemperaturen har varit över tio grader fem dygn i sträck. Den nya årstiden räknas från den första mätdagen i serien.

När SMHI uppdaterade sina väderkartor på måndagskvällen innebar det att sommaren inföll redan den 18 april i dessa områden – samtidigt som stråk norr om Kiruna och i fjällen hade vinter. Högst temperatur på måndagen noterade Delsbo i Hudiksvalls kommun med 22,6 grader.

Några orter och datum för när sommaren brukar infalla: Kiruna 18 juni, Östersund 29 maj, Stockholm 13 maj och Malmö 8 maj, enligt SMHI.

Solen håller i sig

Värmen ser inte heller ut att maka på sig. De kommande dagarna kommer att vara solfyllda i stora delar av landet, bortsett från norra Norrland som får lite molnighet.

- Det blir fortsatt riktigt varmt för årstiden. Det blir soligt i hela landet på tisdag och fortsatt varmt. Och värmen kan sprida sig lite norrut. Det blir lite varmare längs Norrlandskusten, ända upp till Luleå och Piteå, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Värmen hänger i under onsdag till fredag, men det blir lite ostadigare, med risk – eller chans – för lokala skurar.

- Det är nog många som önskar sig det, men det blir inte jättestora mängder.

Varning för brandrisk

Med solen kommer brandrisken och SMHI varnar för brandrisk i gräs och skog i hela Götaland och Svealand, där varningen senare i veckan kan komma att även gälla Norrland.

- Brandrisken sprider sig långsamt norrut och med fortsatt torrt väder kommer varningen att ligga kvar, säger Malva Lindborg.

Länsstyrelsen i Blekinge har från och med på måndagen infört ett eldningsförbud med anledning av stor brandrisk i skog och mark. Bland annat är det inte tillåtet att använda engångsgrillar.