Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialstyrelsen drar tillbaka den hårt kritiserade broschyren "Information till dig som är gift med ett barn".

Socialstyrelsen drar tillbaka broschyr

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige. Men en ny broschyr från Socialstyrelsen fick snabbt kritik för att den snarare ger praktisk information till den som kommer till Sverige och är gift med ett barn. Nu dras broschyren tillbaka.

- Vi har förstått utifrån de synpunkter som kommit in att vi behöver se över materialet, säger Petra Rinman, enhetschef för Socialstyrelsens kunskapscentrum för ensamkommande barn, till TT.

Visserligen konstateras i broschyren att barnäktenskap är förbjudet, men den fick snabbt kritik för formuleringar som att det är "olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år".

Inte beredd

Bakgrunden till informationsbroschyren är ett regeringsuppdrag om att ta fram en vägledning vid barnäktenskap för socialtjänsten, föräldrar eller andra närstående och även information direkt till barnen.

Petra Rinman var inte beredd på att man skulle möta så hård kritik.

- Vi har ju haft materialet ute på remiss. Vi fick in synpunkter och ändrade utifrån dem. Hade vi trott att det skulle komma så här mycket synpunkter skulle vi naturligtvis aldrig ha gått ut med det.

Upprörd minister

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) beskriver sin första reaktion på broschyren som "väldigt upprörd" och underströk att det är centralt för regeringen att man förmedlar att svenska värderingar, svenska normer och svenska lagar gäller.

- Vi kan inte ha en situation där det inte är glasklart att det inte är tillåtet att ingå barnäktenskap i Sverige. Det måste framgå tydligt.

Flera personer, bland dem Moderaternas gruppledare Tobias Billström och Liberalernas partiledare Jan Björklund, krävde att broschyren skulle dras tillbaka.

Socialstyrelsen ska nu arbeta om materialet och formulera sig tydligare, berättar Petra Rinman.

- Inget i materialet är fel, men man kan behöva formulera på ett annat sätt för att det ska blir tydligare.