Trafikverket har uppmanat bilister att vara extra noga med att uppdatera sig om trafikläget till följd av snöovädret. Arkivbild.
Trafikverket har uppmanat bilister att vara extra noga med att uppdatera sig om trafikläget till följd av snöovädret. Arkivbild.

Snövarning i norr – inställda tåg i söder

Snövädret över norra Sverige verkar inte bli så intensivt som SMHI först hade befarat, men fortsatt gäller klass 1-varning för flera områden och snöandet fortsätter in på måndagen. I västra Götaland har tåg ställts in till följd av blåst.

ANNONS
|

Nederbördsområdet som gett regn och blåst i Sydsverige under söndagen rör sig norrut och övergår i snö. Mest snö väntas falla över Västernorrland där SMHI tidigare hade utfärdat en klass 2-varning, med risk för upp till 30 centimeter snö. Varningen har under kvällen nedgraderats till klass 1.

- Det blir kanske upp till 15 centimeter snö. Vi utesluter inte att det någonstans lokalt kan komma upp till 20 centimeter, säger meteorolog Marisol Huaman på SMHI.

ANNONS

Även för Dalarna, delar av Jämtland, Västerbottens- och Norrbottenskusten råder klass 1-varning för snöfall.

Snöandet över Norrland väntas fortsätta under natten för att börja avta under måndagsförmiddagen.

De hårda vindbyarna över Västra Götaland har avtagit och inga varningar är längre i kraft men det kommer fortfarande att blåsa en del, säger Marisol Huaman.

Trafikverket har sedan eftermiddagen ställt in tågavgångarna på sträckorna Uddevalla-Strömstad och Halmstad-Värnamo fram till måndag morgon.

- Det är av säkerhetsskäl på grund av hårda vindar, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour.

TT

ANNONS