Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det väntas bli både blåsigt snöigt i Norra Lapplandsfjällen under natten. Arkivbild.
Det väntas bli både blåsigt snöigt i Norra Lapplandsfjällen under natten. Arkivbild. Bild: Mats Andersson / TT

Snöstorm i norr – översvämning i söder

Gula och orangea varningar är utfärdade för flera delar av landet under natten mot onsdagen. SMHI varnar för kraftiga vindar och snöfall i norr, och för höga vattenflöden i söder.

Vid 20-tiden på tisdagen tog vinden i Norra Lapplandsfjällen ordentlig fart. En orange varning är utfärdad för mycket hård vind i kombination med snöfall. Varningen gäller till onsdag eftermiddag. Personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället, skriver länsstyrelsen i Norrbotten på sin Facebooksida.

Det beror både på att det är svårt att förflytta sig, att risken för förfrysning är stor och att räddningsinsatser försvåras.

På sina håll kan det blåsa 20 meter per sekund. I Bottenviken ännu lite mer.

Skellefteå kraft varnar för strömavbrott i Västerbotten till följd av att snön på träd och ledningar smälter om temperaturen kommer över nollan.

Ytterligare en bit söderut, i Arbogaån, ligger en orange varning för översvämning kvar sedan förra veckan. Risken avtar nedströms, förbi Arboga och till Kungsör, men når ändå upp till en gul varning.

Och längre söderut är det varning för höga flöden på flera håll. Svartån, Silverån, Nedre Alsterån, Nedre Lagan, Lyckebyån och Bräkneån har alla gula varningar för översvämning.