Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu faller snön i stora delar av Sverige. Arkivbild.

Snöblask i söder och köldrekord i norr

Vintern håller nu hela Sverige i ett fast grepp men tar sig olika uttryck i olika landsändar. I söder är det snöblask som strax fryser på, medan Naimakka satte nytt köldrekord för i år med minus 39,3 grader under natten.

Nu faller snön i nästan hela landet och så kommer det att fortsätta hela dagen och ända tills i morgon, enligt Linus Dock, jourhavande meteorolog på SMHI.

- Längst upp i norr snöar det inte, där är det kallt och klart. Naimakka hade årets lägsta temperatur i natt, med minus 39,3 grader.

I de södra delarna är det dock långt från det rekordet.

- I söder är det snöblandat regn, i Skåne och Halland är det plusgrader. Det lågtrycket kommer att leta sig uppåt, så att det kan bli plusgrader även längs kusterna i Kalmar och Östergötland mitt på dagen.

Överväger varning

Snöfallet kommer att fortsätta hela dagen.

- I de östligaste delarna kan det fortsätta in på delar av tisdagen. I övrigt blir det uppehåll under tisdagen, säger Linus Dock.

Bakom lågtrycket blir det kallare, och den blöta snön som fallit kommer att frysa på under tisdagen.

- Vi har ännu inte gått ut med några varningar, men vi överväger att varna för halka. Det kan även bli varning för kraftigt snöfall längs Norrlandskusten i morgon.

Framåt onsdagen ser snöfallet ut att ha lugnat sig, det blir uppehåll i hela landet.

- Det ser ut att bli kallt och klart väder i hela landet, säger Linus Dock.

Risk för halka

Det vintriga vädret har lett till en hel del mindre trafikolyckor under natten mot måndagen. Bland annat välte under morgonen en sopbil vid en avfart från E4 strax söder om Jönköping.

- Men det är ändå relativt lugnt. Vi har haft ett fåtal olyckor men ingen av allvarligare karaktär, säger Björn Öberg, presstalesman vid polisen i region öst.

Det är halt på vägarna även i Västra Götaland, men trafikolyckorna har även där varit av mindre allvarlig karaktär. Däremot förekommer en del störningar i morgontrafiken. Flera olyckor har inrapporterats under förmiddagen.

I Tidaholm kolliderade en buss och en minibuss. Föraren av minibussen avled och ytterligare två personer fördes till sjukhus, enligt polisen. Och i Mariestad körde en bil in i sidan på en buss i linjetrafik. Föraren fick föras till sjukhus, skriver polisen på sin hemsida. Från Mölndal sjukhus rapporteras om hårt tryck på akuten.

- Många har brutit något, det kan vara handled eller fotled, säger Anders Jönsson, överläkare i ortopedi på Mölndals sjukhus till P4 Göteborg.