SMHI varnar för snöfall i norra Sverige - samtidigt som våren är i antågande i söder. Arkivbild. S
SMHI varnar för snöfall i norra Sverige - samtidigt som våren är i antågande i söder. Arkivbild. S

SMHI varnar för vinterväder i norr

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i norra Sverige. På en del håll väntas uppemot en decimeter snö under onsdagsdygnet.

ANNONS
|

Snövarningen gäller Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Det är ett nederbördsområde som kommit in över Sverige och nu sakta rör sig norrut.

- Redan på förmiddagen lämnar området Dalarna och jobbar sig vidare norrut. Nederbörden lämnar Norrbotten först under natten till torsdagen, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Flera fjällvarningar

I norra Lapplandsfjällen har en varning utfärdats för hårda vindar. I eftermiddag och kväll väntas hård sydostlig vind på 14-18 meter per sekund i kombination med snöfall eller drev.

ANNONS

På tisdagen omkom en man i en lavin norr om Kebnekaisefjällen och även de kommande dagarna är det betydande eller måttlig lavinfara i flera fjällområden. På Naturvårdsverkets lavinprognossajt liknas lavinproblemen i Kebnekaisefjällen, Abisko/Riksgränsfjällen och Västra Vindelfjällen med ett minfält. "Det går inte att se var det är farligt, minorna finns gömda i snön". Besökare uppmanas att åka mycket försiktigt och inte i närheten av något med större lutning än 30 grader.

Milt i söder

I södra delarna av Sverige är i stället en ny årstid på ingång. Bakom ett regnområde som rör sig över norra Götaland och Svealand kommer mildare luft.

- Bakom regnområdet kan temperaturen stiga upp mot tio grader. Under resten av veckan kommer temperaturen att ligga på plus, även nattetid, så den meteorologiska våren är i antågande, säger Jon Jörpeland.

Enligt SMHI:s prognos kan det till helgen bli temperaturer över 15 grader i de sydvästra delarna av landet.

TT

ANNONS