Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SMHI varnar för snöfall i norra Sverige - samtidigt som våren är i antågande i söder. Arkivbild. S

SMHI varnar för vinterväder i norr

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i norra Sverige. På en del håll väntas uppemot en decimeter snö under onsdagsdygnet.

Snövarningen gäller Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Det är ett nederbördsområde som kommit in över Sverige och nu sakta rör sig norrut.

- Redan på förmiddagen lämnar området Dalarna och jobbar sig vidare norrut. Nederbörden lämnar Norrbotten först under natten till torsdagen, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Flera fjällvarningar

I norra Lapplandsfjällen har en varning utfärdats för hårda vindar. I eftermiddag och kväll väntas hård sydostlig vind på 14-18 meter per sekund i kombination med snöfall eller drev.

På tisdagen omkom en man i en lavin norr om Kebnekaisefjällen och även de kommande dagarna är det betydande eller måttlig lavinfara i flera fjällområden. På Naturvårdsverkets lavinprognossajt liknas lavinproblemen i Kebnekaisefjällen, Abisko/Riksgränsfjällen och Västra Vindelfjällen med ett minfält. "Det går inte att se var det är farligt, minorna finns gömda i snön". Besökare uppmanas att åka mycket försiktigt och inte i närheten av något med större lutning än 30 grader.

Milt i söder

I södra delarna av Sverige är i stället en ny årstid på ingång. Bakom ett regnområde som rör sig över norra Götaland och Svealand kommer mildare luft.

- Bakom regnområdet kan temperaturen stiga upp mot tio grader. Under resten av veckan kommer temperaturen att ligga på plus, även nattetid, så den meteorologiska våren är i antågande, säger Jon Jörpeland.

Enligt SMHI:s prognos kan det till helgen bli temperaturer över 15 grader i de sydvästra delarna av landet.