Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med det nederbördsområde som når Västkusten under natten mot fredagen, varnar SMHI för plötsligt ishalka. Arkivbild.  Bild: Terje, Pedersen
Med det nederbördsområde som når Västkusten under natten mot fredagen, varnar SMHI för plötsligt ishalka. Arkivbild. Bild: Terje, Pedersen

SMHI varnar för plötslig ishalka på Västkusten

Tidigare under veckan varnade SMHI för ishalka – en varning som åter blir aktuell under fredagen.
– Vi har en varning utfärdad som gäller hela Västkusten, från Halland och vidare upp mot Bohuslänskusten, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

Under veckan har det varit strålande sol och kallt på Västkusten. Under natten kommer dock det klara vädret att ersättas av ökade molnighet och regn- och snöfall.

– Det har varit väldigt fint väder i dag (torsdag), men nu flyttar högtrycksryggen på sig och ett nederbördsområde närmar sig. Molnigheten börjar under natten och följs sedan av nederbörd, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

Regn och blötsnö kommer att falla under natten längs med hela Västsverige, men besvärligast blir det vid kuststäderna.

Plötslig ishalka

– Just närmast kusten kommer det vara regn till en början, och i och med att det varit kallt och vägytan är nere på minussidan så har vi utfärdat en varning om plötslig ishalka, säger Anna Belking.

Varningen innefattar att regnet kommer falla på frusna vägbanor och därför kommer leda till plötslig ishalka och ge ett besvärligt väglag. En konsekvens av halkan kan därför bli att trafiken kommer gå långsammare och att det kommer vara begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.

Det finns även risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar som en följd av det besvärliga väglaget som kommer i samband med halkan.

Inåt landet kommer det falla mer blötsnö än regn, och därför inte leda till samma ishalka, men vädret kan ändå orsaka bekymmer för trafiken även där.

– Det kan på sina håll bli stökigt av den anledningen, men det uppfyller inte våra varningskriterier i nuläget, säger Anna Belking.

Polisen har vid tidigare varningar om ishalka uppmanat bilister till att vara ute i god tid och ta det försiktigt på vägarna, för att förebygga så många trafikolyckor som möjligt.